October 19, 2024
Економіка

Акціонери "Укренергомашин" перенесли на 3 серпня питання укладення мирової угоди з "Донбасенерго" і виплати дивідендів

Чер 30, 2023

Київ. 30 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Акціонери АТ “Укренергомашини” (Харків) мають намір 3 серпня розглянути питання щодо згоди на укладення мирової угоди з ПАТ “Донбасенерго” у справі про відшкодування заборгованості в розмірі 2 млрд 810 млн грн за контрактом від 26 червня 2014 року на постачання двох парових турбін для Слов’янської ТЕС.

Відповідне питання внесено до порядку денного позачергових зборів акціонерів АТ “Укренергомашини”. Раніше планувалося провести збори з цим питанням 15 червня, однак вони не відбулися.

Крім того, до порядку денного позачергових зборів акціонерів “Укренергомашин” знову внесено питання щодо надання згоди на укладення договору про співпрацю з ПАТ “Донбасенерго” щодо спільних дій у постачанні турбінного устаткування до Аксу (Казахстан) “з метою забезпечення належного постачання, монтажу, гарантійного та післягарантійного обслуговування цього обладнання”.

До порядку денного зборів знову внесено питання про розподіл отриманого чистого прибутку в розмірі 0,321 млн грн, з якого 50% (0,00038 грн на акцію) планується спрямувати на виплату дивідендів з урахуванням затвердженого постановою Кабміну базового нормативу дивідендів для компаній з держчасткою.

Іще 30% чистого прибутку планується спрямувати на відновлення пошкодженого майна та протидію збройній агресії РФ, 20% залишити нерозподіленими.

Серед нових питань, внесених до порядку денного, – ухвалення рішень про згоду на укладення генерального договору про надання гарантій з АТ “ПУМБ”, а також про згоду на укладення договору про надання банківської гарантії за договором з АТ “Укрзалізниця”.

До порядку денного внесено загалом 22 питання, зокрема знову – затвердження фінплану на 2024 рік, інвестиційного плану техпереозброєння до 2028 року, затвердження переліку пошкодженого внаслідок агресії майна, яке було списано у 2022 році та підлягає списанню у 2023 році.

АТ “Укренергомашини” (раніше – АТ “Турбоатом” і “Електроважмаш”) – єдиний в Україні виробник турбінного устаткування для гідро-, теплових і атомних електростанцій. Компанія також випускає, зокрема, електродвигуни для залізничного та міського транспорту (номенклатура “Електроважмашу”).

Державі належить 75,2241% статутного капіталу АТ, пов’язаному з підприємцем Костянтином Григоришиним інвестфонду “Сьомий” під управлінням КУА “Сварог Ессет Менеджмент” – 15,3416% акцій, громадянину РФ Валерію Валандіну – 5,598% акцій (раніше цим пакетом володіла зареєстрована на Кіпрі Biscone Ltd., афілійована з російським холдингом “Силовые машины” Олексія Мордашова).

У 2021 році компанія отримала майже 7 млн грн чистого прибутку (у 2020 році – 226,53 млн грн), чистий дохід становив 1 млрд 280 млн грн (роком раніше – 1 млрд 465,5 млн грн). За 2022 рік компанія не оголошувала чистого доходу.