October 16, 2024
АМКУ погодив умови купівлі CRH двох українських цементних заводів
Uncategorized Бізнес Будівництво Економіка Новини Новини

АМКУ погодив умови купівлі CRH двох українських цементних заводів

Лип 27, 2024

Антимонопольний комітет України (АМКУ) назвав умовою купівлі CRH двох цементних заводів Buzzi передачу 25-28% акцій ПрАТ «Дікергофф цемент Україна» незалежному інвестору, повідомляється на сайті комітету.

Як повідомлялося, у червні 2023 року італійський виробник цементу Buzzi, внесений Національним агентством з питань запобігання корупції до переліку міжнародних спонсорів війни, через дочірню компанію Dyckerhoff GmbH досяг угоди про продаж частини свого бізнесу у Східній Європі ірландській групі CRH, включно з українськими активами у вигляді двох цементних заводів – «Волинь-цемент» (Здолбунів, Рівненська обл.) і «Південь-цемент» (смт Вільшанське, Миколаївська обл.).

АМКУ розглядав заяву CRH про концентрацію з вересня 2023 року.

Згідно з оприлюдненими умовами, CRH має протягом дев’яти місяців з моменту здійснення заявленої концентрації продати або іншим чином передати акції (частку) в розмірі від 25% до 28% статутного капіталу третій особі, не пов’язаній відносинами контролю з компанією «CRH UKRAINE B.V.», з правами вето (для забезпечення блокування ключових управлінських рішень вищого органу управління холдингової компанії). Очікується, що таким інвестором стане Європейський банк реконструкції та розвитку, оскільки в грудні 2023 року CRH підписала мандатний лист з ЄБРР щодо спільного придбання активів італійської компанії Buzzi в Україні.

Крім того, CRH також буде зобов’язана регулярно протягом п’яти років звітувати перед АМКУ, зокрема, про обсяги виробництва продукції та відпускні ціни на внутрішньому ринку.

Очікується, що CRH інвестуватиме в придбані заводи, розширюючи та модернізуючи їхні виробничі потужності, зберігатиме робочі місця та покращуватиме умови праці для співробітників.

Як повідомлялося, 2023 року сумарний обсяг виробленого в Україні цементу збільшився на 37% порівняно з попереднім роком і становив 7,4 млн тонн. Підприємства, що входять до асоціації «Укрцемент», у січні-березні 2024 року наростили виробництво цементу на 46,3% порівняно з аналогічним періодом 2023 року – до 1 млн 477,9 тис. тонн цементу.

За даними асоціації «Укрцемент», потенціал виробництва цементу в Україні на сьогодні становить 13,6 млн тонн цементу, тоді як поточні фінансові та людські ресурси передбачають споживання в 12,5 млн тонн. Він вважає, що попри можливість українських підприємств повністю закрити потреби ринку, є сенс планувати розширення виробництва.

За словами директора одного з найбільших залізобетонних заводів України «Хмельницькзалізобетон» Валерія Корбута, інвестиції та модернізація підприємств завжди підвищують конкуренцію на ринку. А це, своєю чергою, робить продукт якіснішим і доступнішим. Тому вже сьогодні важливо залучати інвестиції в цементну галузь, щоб бути готовими до відновлення.

Комерційний директор компанії-виробника бетону «Будіндустрія-1» Віктор Гушель констатує, що орієнтуючись на проєкти відновлення необхідно інвестувати у виробництво цементу саме зараз.

CRH працює в Україні з 1999 року. З листопада 2021 року його цементні підприємства в Україні ведуть діяльність під брендом Cemark: АТ «Подільський цемент» (Хмельницька обл.), ТОВ «Цемент» (м. Одеса) і ПрАТ «Миколаївцемент» (Львівська обл.).

Окремий напрямок бізнесу CRH в Україні – виробництво бетону та залізобетонних виробів. Білоцерківський завод ЗБК PoliBeton Energo є спеціалізованим підприємством, яке виробляє опори для ліній електропередачі. Бетонний вузол PoliBeton на півночі Одеси увійшов до CRH 2020 року.

З 1999 року компанія інвестувала близько $500 млн в Україну. Зокрема, з початку повномасштабного вторгнення CRH вклала $80 млн, зокрема $34 млн у будівництво цементного терміналу в Київській області.

CRH є провідним виробником будівельних матеріалів у світі. На 3200 підприємствах компанії у 28 країнах зайнято близько 71 тис. осіб. Це найбільший виробник будівельних матеріалів у Північній Америці та Європі. Компанія також представлена в Азії. Американські депозитарні акції CRH котируються на Нью-Йоркській фондовій біржі.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *