October 18, 2024
Економіка

Аналітики очікують падіння ринку акцій США після літнього ралі

Вер 4, 2023

Нью-Йорк. 4 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Американський фондовий індекс S&P 500 зріс від початку поточного року на 18%, навіть із урахуванням зниження в серпні, і тепер дедалі більше аналітиків очікують падіння ринку, пише The Wall Street Journal.

Опубліковані минулого тижня економічні дані, зокрема з ринку праці, додали аргументів на користь того, що Федеральна резервна система залишить процентні ставки без змін за підсумками засідання 19-20 вересня.

Однак щодо можливих кроків Федрезерву в листопаді та грудні впевненості в аналітиків менше. Раніше глава ФРС Джером Пауелл говорив про те, що центральний банк розгляне питання про підвищення ставок пізніше цього року, якщо економіка не сповільниться достатньо, щоб призвести до ослаблення інфляції. Вищі ставки зазвичай негативно впливають на ризиковані активи, як-от акції, оскільки надають інвесторам безпечніші альтернативи, хоча цей рік і виявився винятком, наголошується в статті.

Головний виконавчий директор Banrion Capital Management Шана Сіссель вважає, що американські акції переоцінені і до кінця поточного року S&P 500 впаде більш ніж на 10% з нинішнього рівня.

За даними FactSet, відношення котирувань до очікуваного прибутку (P/E) компаній, що входять до розрахунку індексу, становить зараз близько 19 разів. Це вище, ніж приблизно 16,8х на початку року, а також більше середнього показника за останнє десятиліття, що становить 17,7х.

Крім того, деякі інвестори цікавляться, чи триватиме ажіотаж навколо штучного інтелекту, який призвів до ралі в цьому секторі. Ціна акцій Nvidia Corp. підскочила більш ніж утричі в поточному році, але звіт про масштабний прибуток компанії минулого місяця не зміг спровокувати новий сплеск зростання паперів компаній, пов’язаних зі ШІ. Орієнтований на технологічні компанії індекс Nasdaq Composite зменшився на 2,1% у серпні, що стало найгіршим місячним показником з кінця минулого року.

“Це схоже на те, що сталося під час повального захоплення криптовалютами, – зазначає директор із інвестицій GenTrust Джим Бесо. – Це також має ознаки того, що відбувалося на попередніх “бичачих” ринках, коли ринок був зосереджений на чомусь одному”.

Експерт почав рік із нейтральними очікуваннями, але поступово його погляди ставали “ведмежими”, мірою того, як ринок наближався до історичних максимумів. Значення індексу S&P 500 у п’ятницю було лише на 6% нижче рекордного рівня, зафіксованого в січні 2022 року.

Інституційні інвестори виводять кошти з фондів, що вкладають в акції США, вже п’ять тижнів поспіль, за даними Refinitiv. Це найтриваліший період з березня цього року, коли в країні стався крах регіональних банків.

Тим часом останнє опитування Американської асоціації індивідуальних інвесторів показало, що “ведмежий” настрій (очікування падіння ринку в найближчі півроку) висловили 34,5% респондентів. Показник зріс за підсумками другого тижня, а до цього він залишався нижчим за 31% протягом одинадцяти тижнів поспіль.