October 23, 2024
Економіка

Асоціація аграрного експорту просить поширити держгарантії безпеки на контейнерні перевезення с/г товарів

Лип 11, 2023

Київ. 11 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – З початку воєнних дій, які призвели до закриття морських портів України, обсяги контейнерних перевезень скоротилися у п’ять-сім разів, що позначилося на виробництві та експорті сільгосппродукції, водночас вдвічі підвищилися розцінки на такі послуги порівняно з аналогічними перевезеннями в Польщі та Румунії, повідомили в Українській асоціації аграрного експорту (УААЕ).

Причинами скорочення експорту за допомогою морських контейнерів і рефконтейнерів експерти називають два ключові чинники.

Перший – відсутність гарантій для страховиків при страхуванні морських контейнерів і рефконтейнерів, що ввозяться і перебувають на території України (порожні та з вантажем), внаслідок чого власники контейнерів перекладають свої ризики на українських експортерів. Другий – відсутність достатньої інфраструктури для обслуговування морських контейнерів і рефконтейнерів за межами заблокованих морських портів на території України, зокрема практично не існує місць для стоянки завантажених рефконтейнерів.

Згідно з повідомленням УААЕ, внаслідок початку дії “Чорноморської зернової ініціативи” та постанови Кабінету Міністрів №548 щодо надання гарантій власникам суден у разі їхнього пошкодження або знищення від 26 травня 2023 року експорт аграрної продукції через завантаження суден-балкерів суттєво збільшився. Водночас експорт морськими контейнерами та рефконтейнерами не зазнав змін через зазначені причини.

Для вирішення проблем контейнерних перевезень аграрної продукції та продуктів харчування голова УААЕ Дмитро Крошка на міжвідомчій нараді з пошуку альтернатив “зерновій ініціативі” та розв’язанню експортних проблем в аграрній галузі запропонував розширити дію держгарантій для компенсації шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії РФ проти України і воєнних дій на її території, на морські контейнери і рефконтейнери, а також передбачити компенсації їхнім власникам у разі їхнього знищення або пошкодження.

Також перед Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури ініційовано питання щодо необхідності створення місць для простою морських контейнерів та рефконтейнерів, як порожніх, так і завантажених, за межами заблокованих морських портів України.

За всіма ініціативами УААЕ направила відповідні офіційні звернення.

Джерело: https://uaexport.org/2023/07/07/kontejnerni-perevezennya-abo-yak-zbilshiti-obsyagi-agrarnogo-eksportu/