October 17, 2024
Економіка

Банк Канади зберіг базову ставку на рівні 5%, як і очікувалося

Вер 6, 2023

Оттава. 6 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Банк Канади в середу зберіг ключову процентну ставку на рівні 5% річних, що є максимумом з 2001 року.

Рішення регулятора збіглося з очікуваннями ринку, за даними Trading Economcis.

Водночас керівництво ЦБ зазначило, що подальші рішення про зміну ставки ухвалюватимуть на основі економічних даних, які надходитимуть.

Банк Канади вирішив не змінювати ставку на тлі помітного погіршення стану канадської економіки. У другому кварталі ВВП країни знизився на 0,2% у річному вираженні. Це стало несподіванкою для аналітиків, які в середньому прогнозували підйом на 1,2%. При цьому сам ЦБ очікував ще значнішого зростання – на 1,5%.

Крім того, згідно з переглянутими даними, у першому кварталі ВВП збільшився на 2,6%, а не на 3,1%, як було оголошено раніше.

Проте Банк Канади зазначив, що подальше підвищення ставок все ще може відбутися, якщо інфляційні очікування залишаться вищими за цільовий показник у 2%.

Канадський ЦБ піднімав вартість запозичень 10 разів з березня 2022 року, в сукупності на 4,75 процентного пункту. Зокрема, він підвищував ставку два засідання поспіль – у червні та в липні цього року – щоразу на 0,25 п.п.