October 17, 2024
Економіка

Блінкен: Ми перебуваємо на ранніх стадіях переговорів з Україною про те, якими будуть елементи угоди про гарантії безпеки

Вер 7, 2023

Київ. 7 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – США перебувають на ранніх стадіях переговорів з Україною щодо того, якими будуть елементи двосторонньої угоди про надання гарантій безпеки в рамках спільної з країнами G7 декларації про підтримку української держави, повідомив державний секретар США Ентоні Блінкен.

“Наразі в нас є 29 країн, які підписалися під декларацією, опублікованою “G7″ за підсумками саміту НАТО, спрямованою на те, щоб допомагати Україні у створенні сил для майбутнього. І ми перебуваємо на ранніх стадіях прямих обговорень з Україною про те, якими будуть різні елементи. Інші країни аналогічним чином беруть участь або починають брати участь у цих обговореннях. І я думаю, це буде розвиватися найближчими місяцями”, – сказав він, відповідаючи на запитання кореспондента агентства “Інтерфакс-Україна” після спільної пресконференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

За словами Блінкена, США хочуть бути впевненими, що Україна в довгостроковій перспективі, а не лише сьогодні, зможе стримувати агресію і захищатися від неї.

“Нам потрібно, щоб президент Путін зрозумів, що він не зможе протриматися довше, ніж Україна, він не зможе “перечекати” прихильників України, що Україна насправді стане сильнішою завдяки військовій силі світового класу, а також сильній та динамічній економіці, сильній та динамічній демократії”, – зазначив держсекретар США.

3 серпня в Офісі президента України повідомили, що Україна почала переговори зі США щодо двосторонньої угоди про надання гарантій безпеки, як це передбачено Спільною декларацією про підтримку України.