October 26, 2024
Політика

Викладачка ліцею з Краматорська здавала ворогу позиції ЗСУ біля Бахмута – СБУ

Сер 25, 2023

Київ. 25 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Служба безпеки України затримала викладачку ліцею з Краматорська – жінка працювала на ворожу воєнну розвідку і передавала окупантам геолокації підрозділів ЗСУ біля Бахмута, інформують в СБУ.

“Контррозвідка Служби безпеки затримала ще одну російську агентку, яка передавала агресору розвіддані про дислокацію Сил оборони на Донеччині. Зловмисницею виявилась вчителька одного з ліцеїв у Краматорську, яка працювала на Головне управління Генштабу ЗС РФ (відомого як ГРУ)”, – ідеться в повідомленні української спецслужби в телеграм-каналі в п’ятницю.

Як наголошується в повідомленні, за вказівкою російської воєнної розвідки жінка збирала інформацію про місця базування і переміщення підрозділів ЗСУ, які беруть участь у контрнаступі біля Бахмута.

Насамперед, за інформацією СБУ, ворога цікавили дані про маршрути пересування важкої бронетехніки та артилерійського озброєння українських захисників. Отримані відомості зрадниця дистанційно передавала ворожій розвідці через “зв’язкового” з тимчасово окупованої частини Луганської області.

“Ним виявився близький знайомий фігурантки, який наразі перебуває у лавах підконтрольного агресору “мнс лнр”. Саме за його “допомоги” російська спецслужба здійснила вербування вчительки”, – уточнюється в повідомленні.

За наявними даними, розвіддані були потрібні окупантам для планування бойових операцій, спрямованих на сповільнення контрнаступу ЗСУ в регіоні.

Агентка передавала відомості через месенджер у вигляді фото з прив’язкою до місцевості та електронними координатами, для конспірації вона підписала “зв’язкового” жіночим ім’ям.

Під час обшуків у затриманої вилучено мобільний телефон, який вона використовувала в розвідувально-підривній діяльності на користь РФ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Суд обрав для неї запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Триває розслідування. Зловмисниці загрожує довічне ув’язнення.

Джерело: https://t.me/SBUkr/9418