October 17, 2024
Економіка

ВРП відсторонила від здійснення правосуддя суддю з Полтави, обвинуваченого в підбурюванні до давання хабара

Чер 22, 2023

Київ. 22 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Вища рада правосуддя (ВРП) тимчасово відсторонила суддю Ленінського районного суду міста Полтави Юрія Новака від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

“Вища рада правосуддя вирішила задовольнити клопотання заступника генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Клименка О. В. та тимчасово відсторонила суддю Ленінського районного суду міста Полтави Новака Юрія Дмитровича від здійснення правосуддя у зв’язку із притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження”, – йдеться в повідомленні ВРП на сайті в четвер.

За інформацією ВРП, Новака обвинувачують у заволодінні чужим майном, підбурюванні на надання неправомірної вигоди посадовій особі, умисному внесенні суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей.

“За ухвалою Вищого антикорупційного суду від 22 серпня 2022 року до підозрюваного Новака застосовано запобіжний захід у вигляді застави із покладенням обов’язків строком до 22 жовтня 2022 року. 7 квітня 2023 р. до Вищого антикорупційного суду надійшов обвинувальний акт за обвинуваченням Новака у вчиненні кримінального правопорушення”, – повідомляють у ВРП.

Наразі розгляд судової справи за обвинуваченням Новака не завершено.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) у телеграм-каналі уточнює: “У межах слідства, яке проводили детективи НАБУ, встановлено, що суддя підбурив особу до надання неправомірної вигоди судді іншого суду Полтави за задоволення позову в цивільній справі. Суддя створив враження та запевнив, що судове рішення на свою користь можна отримати лише за неправомірну вигоду в розмірі $10 тис.”.

За інформацією САП, зазначені кошти суддя і не намагався передати за вирішення питання, а розпорядився ними на власний розсуд.

Також, як зазначають у прокуратурі, встановлено, що суддя вніс завідомо неправдиві відомості до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2020 рік.

Джерело: https://t.me/sap_gov_ua/1471