October 28, 2024
Економіка

ВР ухвалила закон про правотворчу діяльність

Сер 24, 2023

Київ. 24 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Верховна Рада України ухвалила закон про правотворчу діяльність.

Ухвалення відповідного законопроєкту №5707 у цілому підтримав 291 народний депутат на пленарному засіданні в четвер, повідомив член фракції “Голос” Ярослав Железняк у своєму телеграм-каналі.

Цей документ урегульовує особливості планування правотворчої діяльності з розроблення проєктів законів, і з метою підвищення її ефективності, якості нормативно-правових актів та їхньої змістовної обґрунтованості передбачає запровадження механізмів юридичного прогнозування.

Законопроєкт також передбачає підготовку наукової концепції розвитку законодавства України, підвищує статус Національної академії правових наук України як експертного інституту.

Законопроєкт суттєво оновлює підходи до процедури підготовки проєктів нормативно-правових актів. Зокрема, передбачено, що проєкт нормативно-правового акта має розроблятися на підставі концепції проєкту нормативно-правового акта, що відображає принциповий підхід до регулювання суспільних відносин, мету та завдання правового регулювання, нові права та обов’язки учасників правовідносин, а також можливі соціально-економічні наслідки реалізації.

Законопроєкт запроваджує правовий моніторинг як систематичну та комплексну діяльність суб’єктів правотворчої діяльності з аналізу та оцінки ефективності застосування чинних нормативно-правових актів. Зокрема, для комітетів Верховної Ради пропонується більш прогресивний і зрозумілий інструмент контролю – оцінка ефективності застосування законодавства.

Згідно з документом, правовий моніторинг здійснюватиметься методом аналітичного узагальнення, проведення опитувань, узагальнення звернень, обміну інформацією між державними органами, аналізу судових рішень.

З метою забезпечення реалізації положень законопроєкту нардепи передбачили внесення змін до регламенту Верховної Ради, закону “Про комітети Верховної Ради України” та Кодексу адміністративного судочинства України.

Джерело: https://t.me/yzheleznyak/4931