October 22, 2024
Економіка

Відносно м'яка посадка глобальної економіки є найбільш імовірним сценарієм – експерт

Чер 30, 2023

Київ. 30 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Відносно м’яка посадка світової економіки, з поверненням інфляції до цільових рівнів у районі 2% і короткостроковою та помірною рецесією, видається найбільш імовірним сценарієм на найближчий рік, вважає професор економіки Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні.

На думку економіста, є ще три основні сценарії: повноцінна м’яка посадка, тобто зниження інфляції без рецесії; жорстка посадка, коли для сповільнення зростання споживчих цін центробанкам доведеться допустити тривалу рецесію; і останній сценарій, за якого регулятори дозволять інфляції залишатися вищою за цільовий рівень.

У другому випадку банки і найбільш закредитовані підприємства зіткнуться з проблемами, а в останньому виникнуть ризики зльоту інфляційних очікувань і дестабілізації фінансового ринку, зазначає Рубіні.

Імовірність жорсткої посадки останніми місяцями знизилася, багато в чому завдяки значному здешевленню сировини та скороченню ризиків повномасштабної банківської кризи. Водночас імовірність помірної рецесії суттєво зросла, вважає експерт.

“Але навіть коротка і неглибока рецесія, не кажучи вже про жорстку посадку, спричинить значне падіння американських і світових цінних паперів. Якщо центробанки в цей момент злякаються, відбудеться зростання інфляційних очікувань, що призведе до підвищення дохідності довгострокових облігацій і негативно позначиться на котируваннях акцій”, – ідеться в статті Рубіні, опублікованій у MarketWatch.

“Імовірність потужного урагану у світовій економіці наразі видається нижчою, ніж кілька місяців тому, однак, найімовірніше, на нас чекає тропічний шторм, здатний завдати значної економічної та фінансової шкоди”, – додав економіст.

В умовах, що склалися, завдання центробанків з підтримання цінової та фінансової стабільності ускладнилося, через що їм доводиться і далі підвищувати процентні ставки всупереч очікуванням ринку, пише Рубіні. Багато в чому це стало наслідком активного зростання зарплат в умовах нестачі кваліфікованих кадрів, а також збереження стимулювальної податково-бюджетної політики у великих економіках.