October 25, 2024
Економіка

Візит до Китаю міністра торгівлі США покликаний стабілізувати зв'язки між двома країнами – ЗМІ

Сер 28, 2023

Вашингтон. 28 серпня. ІНТЕРФАКС – Міністр торгівлі США Джина Раймондо в адміністрації Джо Байдена, яка прибула до Пекіна в неділю, спробує стабілізувати зв’язки між двома найбільшими економіками світу, вважає видання The New York Times.

Газета пише, що візит Раймондо відбувається “в критичний момент”, коли відносини між країнами “переживають період напруженості”.

Частково це пов’язано з тим, що Сполучені Штати обмежили доступ Китаю до технологій, які, на думку Вашингтона, могли б використовуватися у військових цілях, йдеться в публікації.

Однією з головних тем для обох сторін стане питання щодо обмеження на торгівлю передовими технологіями, насамперед тими, що запроваджують США. У серпні адміністрація Байдена оголосила про плани заборонити приватним акціонерним і венчурним компаніям інвестувати в Китай у квантові комп’ютери та високотехнологічні напівпровідники, пише газета.

The New York Times зазначає, що, як очікується, Раймондо в спробі запобігти діям Пекіна у відповідь спробує обґрунтувати дії США питаннями внутрішньої безпеки.

На брифінгу перед від’їздом вона заявила, що однією з головних цілей візиту буде “роз’яснити стратегію національної безпеки США щодо захисту критично важливих технологій”.

За її словами, дотримання цих правил “не підлягає обговоренню, і компроміс виключений”.

“Однак важливо, щоб у нас у відносинах із Китаєм була прозорість, щоб наша політика національної безпеки була зрозуміла нашим колегам із КНР, щоб уникнути непотрібної ескалації та прорахунків”, – заявила Раймондо.

Вона сказала, що ще однією важливою метою поїздки буде просування комерційних зв’язків там, де вони відповідають інтересам США, назвавши туризм і гуманітарні обміни.

Візит покликаний сприяти контактам між США і Китаєм, які “сильно погіршилися після інциденту з китайським аеростатом на початку 2023 року”.

Міністр оборони Китаю, як і раніше, відмовляється розмовляти з міністром оборони США, зазначає видання.

Раймондо сказала, що в четвер минулого тижня розмовляла з президентом Джо Байденом, який попросив її передати китайським лідерам, що “нам потрібно спілкуватися, щоб уникнути конфлікту”.

“Як американські, так і китайські офіційні особи дали зрозуміти, що, хоча багато з великих питань, імовірно, не можуть бути вирішені на цих зустрічах, можливо, є кілька сфер, де обидві сторони могли б наблизитися до угоди”, – пише The New York Times.