October 20, 2024
Економіка

Віцепрем'єр Польщі закликав Київ ураховувати інтереси польського сільгоспвиробника

Лип 28, 2023

Варшава. 28 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Віцепрем’єр уряду Польщі Ярослав Качинський, коментуючи в п’ятницю співробітництво Варшави і Києва, вказав на необхідність, щоб українська сторона поважала інтереси польського сільгоспвиробника.

“Наші українські колеги мають брати до уваги інтереси Польщі. Головним каменем спотикання є проблема сільського господарства”, – сказав він в ефірі Польського радіо.

Через надмірне затоварення ринків наразі діє тимчасова заборона на ввезення пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку з України до п’ятьох сусідніх із нею країн ЄС – Польщі, Словаччини, Болгарії, Румунії та Угорщини, яку має бути знято після 15 вересня. Кілька днів тому прем’єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що Польща збереже наявну заборону навіть без згоди Європейської комісії, нагадує радіо.

Качинський, зазначивши, що Україна має величезні можливості у сфері сільгоспвиробництва, наголосив, що наразі експорт українського зерна до третіх країн через територію Польщі залишається можливим.