October 21, 2024
Політика

Глави МЗС країн ЄС обговорять у Люксембурзі ситуацію в Україні

Чер 26, 2023

Брюссель. 26 червня. ІНТЕРФАКС – Рада ЄС із закордонних справ, яка в понеділок засідатиме в Люксембурзі, обговорить ситуацію в Україні після обміну думками в режимі відеоконференції з главою українського МЗС Дмитром Кулебою, повідомляється в матеріалах до наради.

Дискусія європейських міністрів буде, зокрема, присвячена військовій допомозі з боку Євросоюзу Україні. Очікується також, що міністри зосередяться на Формулі миру президента Зеленського.

“ЄС твердо і повністю підтримує Україну і продовжуватиме надавати сильну політичну, економічну, військову, фінансову та гуманітарну допомогу Україні та її народу стільки, скільки буде потрібно”, – заявляють у Раді ЄС.

До основного порядку денного засідання також входить обговорення відносин між Євросоюзом і державами Латинської Америки та Карибського басейну напередодні саміту ЄС – Спільнота країн Латинської Америки і Карибського басейну (CELAC), запланованого на 17-18 липня.

Рада проведе дебати щодо цифрової дипломатії (використання можливостей інтернету та інформаційно-комунікаційних технологій для вирішення дипломатичних завдань) і, як очікується, затвердить висновки з цього питання.

У липні 2022 року Рада ЄС ухвалила постанову, в якій наголошувалося, що цифрова дипломатія має бути важливою та невід’ємною частиною зовнішньополітичної діяльності ЄС з огляду на те, що цифровий і технологічний простір стає дедалі важливішою складовою геополітичних дискусій.

На засіданні в Люксембурзі глави МЗС країн ЄС проведуть “стратегічне обговорення наступних кроків, які необхідно зробити, щоб домогтися подальшого прогресу в цифровій дипломатії ЄС”. У висновках, які вони мають ухвалити, передбачається викласти пріоритетні дії, включно з підтримкою “ролі ЄС у формуванні глобального цифрового зводу правил”.