October 28, 2024
Економіка

Голова ФРБ Філадельфії Гаркер не бачить необхідності в подальшому підйомі ставки ФРС

Сер 24, 2023

Джексон-Хоул. 24 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Федеральна резервна система (ФРС) підняла базову ставку досить високо, щоб домогтися зниження темпів інфляції в США до рівня в 2% найближчими роками, вважає президент Федерального резервного банку (ФРБ) Філадельфії Патрік Гаркер.

“Наразі я вважаю, що ми, ймовірно, зробили достатньо”, – сказав Гаркер в інтерв’ю CNBC під час економічного симпозіуму, що розпочався в четвер у Джексон-Хоулі.

Гаркер, який цього року має право голосу у Федеральному комітеті з операцій на відкритому ринку (FOMC), зазначив, що грошово-кредитна політика в США вже є обмежувальною, і Федрезерву варто було б зберігати ставку на поточному рівні до кінця поточного року, оцінюючи, яким чином ця політика впливає на економіку.

“Я серед тих тих, хто виступає за те, щоб дати обмежувальній політиці час попрацювати. Це має забезпечити уповільнення інфляції”, – сказав він.

Гаркер бачить сигнали уповільнення економічного зростання в США, але не впевнений, що економіка може опинитися в рецесії. Він очікує підйому безробіття вище ніж 4% до наступного року (3,5% у липні).

Голова ФРБ Філадельфії не вдавався до прогнозів, коли ФРС почне знижувати ставки, зазначивши, що це залежатиме від того, як швидко інфляція США сповільниться до 2%.

Щорічний економічний симпозіум у Джексон-Хоулі відбувається 24-26 серпня. У заході, організованому ФРБ Канзас-Сіті, традиційно беруть участь голови світових центробанків, міністри фінансів, наукові діячі та учасники фінансового ринку.

Виступ голови ФРС Джерома Павелла в Джексон-Хоулі заплановано на п’ятницю.

Судячи з котирувань ф’ючерсів на рівень базової відсоткової ставки, трейдери оцінюють у 82,5% ймовірність того, що Федрезерв збереже ставку незмінною на вересневому засіданні – на рівні 5,25-5,5%. Шанси на те, що ставку буде підвищено на 25 базисних пунктів у листопаді, ринок оцінює у 40,5% порівняно з 37% тиждень тому, за даними CME FedWatch.