October 23, 2024
Політика

Голова Євроради запропонував підготуватися до нового розширення ЄС у 2030 році

Сер 28, 2023

Київ. 28 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Голова Євроради Шарль Мішель вважає, що в ЄС настав час зайнятися проблемою розширення, це необхідно для зміцнення зв’язків і посилення могутності Євросоюзу.

“Настав час рухатися вперед. Попереду ще багато роботи. Це буде складно, а іноді й болісно і для майбутніх держав-членів, і для ЄС. Я вважаю, що для того щоб викликати довіру, нам слід поговорити про терміни і домашні завдання”, – заявив Мішель у понеділок на стратегічному форумі в словенському місті Блед.

“І в мене є пропозиція. Готуючи наступний стратегічний порядок денний ЄС, ми маємо поставити перед собою чітку мету. Я вважаю, що ми маємо бути готові – з обох боків – до розширення у 2030 році”, – продовжив голова Європейської ради.

За його словами, настав час “вирішувати проблеми ясно і чесно”. Він нагадав, що дорога до ЄС для країн Західних Балкан розпочалася понад 20 років тому, європейський саміт у Салоніках 2003 року підтвердив європейську перспективу цих держав. “Але повільний темп шляху до ЄС розчарував багатьох – і в регіоні, і в Європейському Союзі”, – зазначив Мішель.

Він також звернув увагу на статус кандидатів на вступ до ЄС України та Молдови. “І такий самий статус чекає на Грузію, коли вона зробить необхідні кроки. Тож тепер розширення більше не є мрією”, – вважає голова Євроради.

Перспектива розширення союзу в 2030 році, за словами Мішеля, означає, що ці цілі мають бути передбачені в наступному довгостроковому бюджеті ЄС. Це необхідно, сказав він, щоб показати серйозність настрою Євросоюзу надати імпульсу реформам і спонукати всіх працювати разом.

“Нам потрібно діяти відповідно до цього. Саме тому лідери ЄС обговорять розширення на наших наступних засіданнях Європейської ради. Ми визначимо позицію щодо відкриття переговорів з Україною та Молдовою. І я також очікую, що до питання про переговори зможуть повернутися Боснія і Герцеговина та Грузія”, – припустив Мішель.

Водночас він перерахував умови, виконання яких Брюссель очікує від держав-кандидатів на вступ до Євросоюзу: повага до цінностей ЄС і верховенства права, а також прав людини, включно з правами меншин; незалежна судова влада, боротьба з корупцією та організованою злочинністю.

Мішель окремо зупинився на необхідності вирішення двосторонніх конфліктів минулого. “Без примирення немає співпраці. І я маю сказати це ясно: всередині ЄС немає місця минулим конфліктам… Нам необхідно переконатися, що минулі конфлікти не імпортують у ЄС і не використовують для блокування вступу сусідніх країн і майбутніх держав-членів”, – наголосив голова Євроради.