October 17, 2024
Економіка

Головного інженера Куп'янського КХП засуджено до 13 років в'язниці за колабораціонізм і пособництво РФ – прокуратура

Лип 31, 2023

Харків. 31 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Суд визнав винним у колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору (ч. 7 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2 КК України) головного інженера комбінату хлібопродуктів у Куп’янську, який активно співпрацював із російськими загарбниками під час окупації міста.

“Йому призначено покарання у вигляді 13 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна”, – повідомляє пресслужба Харківської облпрокуратури.

Як було встановлено, спочатку обвинувачений намагався стати “правоохоронцем”. У середині травня минулого року він уклав трудовий договір з окупаційною адміністрацією та вступив на посаду “полицейского взвода патрульной службы Управления внутренних дел ВГА Харьковской области”.

У серпні 2022 року “голова” окупаційної адміністрації призначив чоловіка на посаду директора “государственного предприятия “Продовольственные ресурсы”, яке загарбники створили на базі українського комбінату хлібопродуктів. Обвинувачений здійснив реєстрацію підприємства за російським законодавством в окупаційній податковій. У результаті підприємство отримало зобов’язання зі сплати податку на прибуток до скарбниці держави-агресора.

Після цього обвинувачений уклав договір з окупаційною “Купянской железной дорогой” на подання залізничних вагонів для вивезення сільськогосподарських культур зі складських приміщень та елеватора українського комбінату хлібопродуктів на територію Росії. Чоловік мав намір безоплатно передати представнику підприємства з Ростова-на-Дону пшеницю врожаю 2021 року, але не зміг довести заплановане до кінця, оскільки Куп’янськ був звільнений ЗСУ.