October 27, 2024
Економіка

Гутерреш сподівається, що направлені Росії пропозиції щодо "зернової ініціативи" допоможуть її зберегти

Лип 13, 2023

Нью-Йорк (ООН). 13 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Генсек ООН Антоніу Гутерреш розраховує, що спрямовані президенту Росії пропозиції щодо Чорноморської зернової ініціативи допоможуть вирішити питання з її продовженням.

“Ми віддані зусиллям щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи та щодо забезпечення успішного експорту російського продовольства і добрив. Саме у зв’язку з цим я надіслав президенту Путіну листа з низкою пропозицій, які, я сподіваюся, дадуть нам змогу відшукати позитивний спосіб просування (у розв’язанні цих питань – ІФ-У)”, – сказав Гутерреш на преспідході з прем’єром Бельгії Александером де Кроо в Брюсселі.

Представник генсека Стефан Дюжаррік повідомив, що Гутерреш 11 липня надіслав президенту РФ листа з пропозицією щодо збереження Чорноморської зернової ініціативи.

“Генсек надіслав листа президенту Росії Володимиру Путіну, в якому виклав пропозицію, спрямовану на узгодження необхідного подальшого виконання меморандуму про взаєморозуміння (між РФ і ООН – ІФ-У) і підтримання функціонування важливої Чорноморської угоди”, – сказав Дюжаррік напередодні на брифінгу.

Як повідомлялося, Чорноморську зернову ініціативу було укладено в Стамбулі 22 липня 2022 року за участю ООН, України, Туреччини та Росії. Її суть – у створенні коридору для вивезення зерна з трьох українських портів: “Чорноморська”, “Одеси” та “Південного” в умовах війни Росії проти України. Ініціативу було укладено на 120 днів. Дію ініціативи продовжували в листопаді 2022 року на 120 днів, до березня, потім іще двічі на два місяці (наразі вона діє до 17 липня).

У червні генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив про наполегливу роботу над продовженням “зернової ініціативи”. При цьому він висловив занепокоєння тим, що в липні РФ може з неї вийти.