October 18, 2024
Економіка

ДБР завершило розслідування проти групи шахраїв, які відбирали в жителів Київської області житло та автомобілі – Офіс генпрокурора

Лип 7, 2023

Київ. 7 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) завершили досудове розслідування стосовно організованої групи, учасники якої шахрайством відбирали рухоме і нерухоме майно у громадян, зокрема неповнолітніх, повідомляється на сайті Офісу генерального прокурора України в п’ятницю.

“Зловмисники діяли переважно на Київщині. До складу групи входили колишній депутат однієї з обласних рад та експрацівник керівної ланки одного з департаментів правоохоронного органу столичного регіону. Обвинувальний акт направлено до суду”, – ідеться в повідомленні.

Встановлено, що група у складі п’яти осіб тероризувала громадян протягом кількох років. Крім дійсних на той момент посадовців, до неї були залучені приватні нотаріуси та іноземний громадянин.

“Щоб отримати бажане майно, ділки вносили неправдиві дані до офіційних документів та несанкціоновано змінювали відомості в офіційних реєстрах. Таким чином вони незаконно переоформлювали право власності, яке потім легалізовували через різні протиправні механізми. Унаслідок оборудки громадяни втрачали права на будинки, квартири та авто. Встановлено, що шахраї встигли заволодіти приватним майном на 2,6 млн грн. Серед жертв зловмисників була й 10-річна дитина”, – розповіли в Офісі генпрокурора.

Трьох учасників незаконної оборудки обвинувачують за ч. 1 та ч. 3 ст. 357 Кримінального кодексу України (викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток) і за ч. 3 ст. 358 ККУ (підроблення документів), ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 209 ККУ (легалізація майна, одержаного злочинним шляхом), ч. 4 ст. 190 ККУ (шахрайство). Фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Обвинувальні акти стосовно ще двох членів організованої злочинної групи було раніше скеровано до суду через повне визнання ними провини в інкримінованих злочинах.