October 18, 2024
Політика

Демократи конгресу США подадуть поправку про заборону поставок касетних боєприпасів Києву – ЗМІ

Лип 7, 2023

Вашингтон. 7 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Представники Демократичної партії в конгресі США мають намір представити поправку до закону про національну оборону, що передбачає заборону на передання касетних боєприпасів Україні, повідомляє Politico з посиланням на пропонований документ.

“Незважаючи на будь-які інші положення закону, касетні боєприпаси не можуть бути військовою допомогою, не може бути видано ліцензію на експорт касетних боєприпасів, і жодні касетні боєприпаси або технології касетних боєприпасів не можна продавати або передавати”, – ідеться в тексті проєкту поправки.

Зазначається, що пропозицію представлять члени палати представників від штатів Міннесоти і Каліфорнії Ільхан Омар і Сара Джейкобс.

“Якщо США планують бути лідером у сфері міжнародних прав людини, ми не повинні брати участь у порушеннях прав людини. Ми можемо підтримувати народ України, при цьому виступаючи проти порушень міжнародного права”, – заявила Омар виданню.

За даними Politico, водночас більшість республіканців у сенаті та палаті представників підтримує передання таких боєприпасів Києву.

Напередодні заступник прессекретаря Білого дому Ендрю Бейтс заявив, що адміністрація президента США Джо Байдена активно обговорює ідею постачання Україні касетних боєприпасів. Зі свого боку, Associated Press із посиланням на ознайомлені з перебігом обговорення джерела повідомило, що рішення про передання Києву таких боєприпасів уже ухвалено, і США офіційно оголосять про це пізніше в п’ятницю. За даними агентства, йтиметься про передання кількох тисяч таких боєприпасів у рамках чергового пакета військової допомоги Україні.

У повідомленні зазначається, що США надішлють Києву спеціальні касетні боєприпаси, у яких знижений ризик того, що вони не будуть розриватися. Передбачається, що, таким чином, ці снаряди становитимуть менше загрози мирним жителям.

Наприкінці червня CNN повідомив із посиланням на обізнані джерела, що адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість надання Україні касетних боєприпасів. За даними джерел, найближчим часом очікується остаточне рішення Білого дому з цього питання. У разі схвалення боєприпаси можуть включити до нового пакета військової допомоги Україні вже в липні, зазначали співрозмовники телеканалу.

Касетні боєприпаси вперше застосували під час Другої світової війни. Це клас зброї, що включає ракети, бомби, реактивні та артилерійські снаряди, які розриваються в повітрі і розкидають більш легкі бомби на великій площі.

ГР

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)