October 18, 2024
Економіка

Держгеонадр призупинила спецдозвіл на розробку міднорудної ділянки "Заліси-Шменьки" через підсанкційного Новинського – ЗМІ

Сер 1, 2023

Київ. 1 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Державна служба геології та надр (Держгеонадр) України призупинила дію спеціального дозволу на ділянку мідних руд “Рудоносне поле “Заліси-Шменьки”, розташовану на території Ратнівського (Ковельського) району Волинської області, повідомляє Nadra.info із посиланням на наказ голови Держгеонадр Романа Опімаха №385 від 28 липня 2023 року.

При цьому видання уточнює, що спецдозволом №5408 на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою покладів мідних руд володіє ТОВ “Інтер Актив”. У червні 2022 р., після підписання договору купівлі-продажу спецдозволу, власником компанії став Ігор Воронов. У вересні 2022 р. контроль над міноритарною часткою (24,99%) у ТОВ “Інтер Актив” встановила компанія Вадима Новинського “Смарт-Холдинг N.V.” (Нідерланди). У грудні 2022 р. до Новинського було застосовано санкції РНБОУ, що і стало підставою для зупинення спецдозволу компанії ТОВ “Інтер Актив”.

Як повідомлялося у вересні 2022 року, “Смарт-Холдинг” Новинського встановив контроль над майже 25-відсотковою часткою ТОВ “Інтер Актив” (Київ), яке стало в травні 2022 року переможцем за результатами електронних торгів на ділянку мідних руд “Рудоносне поле “Заліси-Шменьки”. Це ТОВ заплатило 18 млн 5 грн на аукціоні, в якому брали участь ще шість компаній. Конкурс відбувся 18 травня 2022 року, протокол розкриття опубліковано 24 травня, договір із переможцем укладено й опубліковано 10 червня поточного року.

Згідно з рішенням РНБОУ України від 16 липня 2021 року, введеного в дію Указом президента України від 23 липня 2021 року №306/2021, мідні руди визнано корисною копалиною стратегічного значення.

Компанія “Місандайко Холдінгс Лтд.” (Кіпр) також володіє 24,99-відсотковою часткою в ТОВ “Інтер Актив”, 0,02% – у ТОВ “Малахіт видобуток”.

Як повідомлялося, ділянку мідних руд “Рудоносне поле “Заліси-Шменьки” виставляли на конкурс кілька разів. Вид користування надрами і термін, на який надавався дозвіл – геологічне вивчення, зокрема дослідно-промислова розробка родовища мідних руд, – п’ять років.

“Смарт Холдинг” – одна з великих інвестиційних груп України.

Джерело: https://nadra.info/2023/07/sanctions-pause-for-volyn-copper-the-state-geological-survey-stopped-the-special-permit-for-zalisy-shmenky/