October 22, 2024
Політика

ДНКАР розпочала зберігання газу в сховищах Угорщини – Сіярто

Лип 28, 2023

Баку. 28 липня. ІНТЕРФАКС-АЗЕРБАЙДЖАН – Держнафтокомпанія Азербайджану (SOCAR, ДНКАР) почала зберігати газ у газосховищах Угорщини, повідомив міністр закордонних справ та зовнішньоекономічних зв’язків Угорщини Петер Сіярто.

“Є хороша новина: азербайджанська енергетична компанія SOCAR відповідно до контракту почала зберігати перші 50 млн кубометрів газу в угорських сховищах”, – написав Сіярто у фейсбуці.

Раніше в липні Сіярто повідомляв, що Угорщина та Азербайджан готуються до підписання контракту на зберігання газу обсягом 50 млн кубометрів. Однак про терміни підписання документа не повідомлялося.

SOCAR та угорська MVM CEEnergy 2 червня підписали контракт на постачання азербайджанського газу до Угорщини та обговорили співпрацю з використання угорських газосховищ. Контракт із купівлі-продажу передбачає постачання до Угорщини до кінця поточного року 100 млн кубометрів газу з Азербайджану. Початок постачань заплановано на четвертий квартал 2023 року.

У 2022 році Азербайджан збільшив експорт газу на 18% – до 22,3 млрд кубометрів, постачання до Європи становили 11,4 млрд кубометрів (+39%). На 2023 рік експорт газу з Азербайджану заплановано на рівні 24,5 млрд кубометрів, з яких приблизно 12 млрд кубометрів – до Європи.

Наразі покупцями азербайджанського газу в Європі є Італія, Греція, Болгарія і Румунія.