October 18, 2024
Економіка

"Донбасенерго" планують ліквідувати – проєкт рішення зборів акціонерів

Чер 26, 2023

Київ. 26 червня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Позачергові загальні збори акціонерів ПАТ “Донбасенерго” розглянуть питання ліквідації товариства.

Як зазначається в повідомленні компанії в системі розкриття інформації НКЦПФР, розміщеному в понеділок, збори акціонерів призначено на 28 липня цього року в режимі онлайн.

Серед питань порядку денного – ліквідувати ПАТ “Донбасенерго”, створити ліквідаційну комісію, виконання функцій якої покласти на правління, а голову ліквідаційної комісії – на голову правління товариства, затвердити, що погашення вимог кредиторів і розподіл майна, що залишилося після задоволення цих вимог, здійснюється відповідно до ст. 137 Закону “Про акціонерні товариства”.

Крім того, згідно з одним із пунктів порядку денного запропоновано зменшити статутний капітал “Донбасенерго” до 1,42 млн грн шляхом зменшення номінальної вартості акцій з 10,00 грн до 0,06 грн (відповідно до відкритих даних, статутний капітал становить 236,4 млн грн – ЕР). Також, зокрема, запропоновано припинити повноваження Наглядової ради та обрати новий її склад, внести зміни до статуту, пов’язані зі зменшенням статутного капіталу, затвердити заходи щодо поліпшення фінансового стану ПАТ.

Як повідомлялося, раніше до порядку денного зборів акціонерів “Донбасенерго” вносили питання про подання до господарського суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство компанії. Останні збори акціонерів, на яких розглядалося це питання, відбулися 28 квітня, але, згідно з їхнім протоколом на сайті компанії, за них проголосувало лише 29,1% акціонерів, 70,9% голосів увійшли до розряду голосів за бюлетенями, визнаними недійсними.

До цього такий проєкт рішення ініціювати заяву про банкрутство було внесено до порядку денного зборів 6 липня 2022 року, але тоді за нього проголосували 29,1% акціонерів, ще 70,9% утрималися.

Крім того, до порядку денного квітневих зборів було внесено питання про покриття 1,25 млрд грн збитку за 2022 рік, за яким ухвалено рішення спрямувати на ці цілі 38,12 млн грн резервного капіталу товариства, а решту покрити за рахунок майбутнього прибутку. Також збори затвердили суб’єктом аудиторської діяльності для надання послуг з обов’язкового аудиту фінзвітності “Донбасенерго” за 2022 рік ТОВ “НВ Аудит Україна”.

Напередодні минулорічних зборів голова правління компанії Едуард Бондаренко в системі розкриття інформації SMIDA повідомив, що “Донбасенерго” має ознаки банкрутства.

“Згідно зі звітом про фінансовий стан станом на 31 березня 2022 року, власний капітал ПАТ “Донбасенерго” має від’ємне значення в розмірі 457 797 тис. грн, тобто балансова вартість активів “Донбасенерго” менша від усіх його зобов’язань. У зв’язку з цим ПАТ повідомляє, що має ознаки банкрутства”, – пояснив Бондаренко.

“Донбасенерго” об’єднує дві електростанції: Слов’янську і Старобешівську ТЕС. Остання з 2014 року розташована на непідконтрольній Україні території і з березня 2017 року показники її виробничої діяльності не включаються до зведеної звітності “Донбасенерго” через втрату контролю над ними.

Щодо Слов’янської ТЕС сумарною встановленою потужністю 880 МВт “Донбасенерго” з 27 травня ухвалило рішення про її зупинку для збереження життя і здоров’я персоналу станції, а також евакуації її працівників і членів їхніх сімей.

Як пояснили в компанії, таке рішення було необхідним в умовах постійного перебування Миколаївської міської територіальної громади, де розташована ТЕС, під ракетно-артилерійськими обстрілами з боку російських окупаційних військ.

60,86% акцій ПАТ “Донбасенерго” належать ПрАТ “Енергоінвест Холдинг”, 25%+1 акція – державі в особі Фонду державного майна України.