October 25, 2024
Політика

Ексначальника УСБУ в Харківській області судитимуть за держзраду і порушення порядку несення військової служби

Лип 12, 2023

Харків. 12 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Направлено до суду обвинувальний акт стосовно ексначальника Управління СБУ в Харківській області Романа Дудіна, підозрюваного в державній зраді та самовільному залишенні військової частини або місця служби і непокорі (ч. 2 ст. 111, ч. 5 ст. 407, ч. 4 ст. 402 КК України).

“Екскерівник Управління СБУ в області, володіючи інформацією про проведення 24 лютого 2022 року збройними силами РФ наступальної операції на територію України, вчиняв незаконні дії, спрямовані на проведення підривної діяльності проти України з метою заподіяння шкоди обороноздатності та державній безпеці. Він був переконаний в успішності операції держави-агресора та розраховував на поблажливе ставлення до себе зі сторони окупаційної влади РФ”, – повідомляється на сайті Офісу генерального прокурора в середу.

За даними слідства, підозрюваний організував спробу відсторонення голови Харківської ОДА (ОВА) Олега Синєгубова від виконання покладених на нього обов’язків, щоб перешкодити йому вжити необхідних заходів правового режиму воєнного стану, а також намагався захопити державну владу в регіоні.

Щоб дестабілізувати ситуацію, він дискредитував чинну владу Харкова та області шляхом висвітлення в засобах масової інформації недостовірної інформації. Крім того, Дудін перешкоджав функціонуванню єдиної системи управління сил безпеки і сил оборони, не забезпечив виконання завдань, покладених на УСБУ в області, і, не маючи законних підстав і передумов, віддав наказ особовому складу управління залишити адміністративне приміщення і територію Харкова (місце несення служби). Таким чином підозрюваний створив умови для здачі ворогу наявних на зберіганні в адміністративній будівлі УСБУ в Харківській області зброї, бойових запасів, засобів забезпечення бойових дій, засобів індивідуального захисту військовослужбовців. Сам Дудін в умовах воєнного стану самовільно залишив місце несення служби без поважних причин.

Як повідомлялося, Дудіна було затримано 11 вересня 2022 року. 20 березня 2023 року ДБР заявило про завершення досудового розслідування стосовно Дудіна.

Дудін очолював УСБУ в Харківській області з березня 2020-го до травня 2022 року.

29 травня 2022 року у своєму вечірньому відеозверненні після візиту в Харківську область президент Володимир Зеленський повідомив про звільнення Дудіна.

Після звільнення з посади Дудін на своїй сторінці у фейсбуці заявив, що готовий пройти поліграф, щоб довести свою невинуватість. Він також неодноразово публікував відео і дописи з критикою голови Харківської ОВА, військових, міського голови та інших посадових осіб. Частину своїх дописів ексначальник облСБУ видаляв через деякий час після публікації.

Голова фракції “Євросолідарності” в Харківській облраді Олександр Скорик розкритикував звільнення Дудіна. На його думку, ексначальник УСБУ “весь цей час захищав Харків”, а рішення про його звільнення є боротьбою за владу в регіоні.

На підтримку Дудіна виступила також низка бійців харківської тероборони, заявивши, що саме він дав наказ дати їм зброю в перший же день повномасштабного російського вторгнення.

Джерело: https://www.gp.gov.ua/ua/posts/derzzrada-ta-porusennya-poryadku-nesennya-viiskovoyi-sluzbi-suditimut-ekskerivnika-usbu-v-xarkivskii-oblasti?fbclid=IwAR3tDo-flrMSLqb7Jm9JRX0u6t3uUYcgpKW64U_SO71QsGasKNIugSjCUkw