October 22, 2024
Економіка

"Енергоатом" до кінця 2023 року планує у повному обсязі оплатити річний обсяг ПСЗ перед населенням

Сер 29, 2023

Київ. 29 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Держпідприємство “НАЕК “Енергоатом” до кінця 2023 року планує у повному обсязі оплатити річний розмір послуги ПСЗ (положення про спеціальні зобов’язання – ІФ-У) перед населенням.

“До кінця поточного року НАЕК планує оплатити послугу ПСЗ за 2023 рік у повному обсязі та працювати над поступовим зменшенням заборгованості за минулі періоди”, – повідомила компанія з посиланням на віцепрезидента “Енергоатому” Хартмута Якоба в телеграм-каналі у вівторок.

За його словами, наразі за рахунок НАЕК покривається 85% ПСЗ перед побутовими споживачами електроенергії в Україні (ще 15% за рахунок ПрАТ “Укргідроенерго” – ІФ-У).

Водночас “Енергоатом” звернувся до Кабінету Міністрів із проханням передбачити в Держбюджеті на 2024 рік видатки на сплату компенсації витрат компанії на послугу ПСЗ у розмірі 34,9 млрд грн.

“Слід зазначити, що від запровадження фінансового ПСЗ з жовтня 2021 року до початку повномасштабного вторгнення РФ енергоринок залишався збалансованим, а “Енергоатом” не мав боргів за цю послугу”, – наголосив віцепрезидент НАЕК.

Як він зазначив, для підтримання збалансованої діяльності “Енергоатому” необхідно виконати низку заходів, зокрема посилити контроль за виконанням бюджету компанії на наступний рік і забезпечити стабільний продаж електроенергії відокремленим підрозділом (ВП) ДП “НАЕК “Енергоатом” в особі “Енергоатом-Трейдинг”.

Як раніше заявив глава “Енергоатому” Петро Котін, до кінця 2023 року компанія планує у повному обсязі погасити заборгованість за цей рік за ПСЗ перед населенням в обсязі 17 млрд грн.

Джерело: https://t.me/energoatom_ua/14557