October 24, 2024
Економіка

Заступник Гроссі проведе в Тегерані переговори у зв'язку з підозрами МАГАТЕ в незадекларованій ядерній діяльності Ірану

Сер 28, 2023

Дубай. 28 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Заступник гендиректора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі відвідає незабаром Тегеран для переговорів щодо двох об’єктів, щодо яких в агентства залишаються підозри в незадекларованій ядерній діяльності Ірану, повідомив глава Організації з атомної енергії країни Мохаммад Есламі.

“З об’єктів під питанням залишаються два, і ми сподіваємося, що проблеми, пов’язані з ними, будуть вирішені через взаємодію з МАГАТЕ”, – наводять іранські ЗМІ слова Есламі.

Він повідомив журналістам, що також має намір зустрітися у Відні з Гроссі.

Раніше гендиректор МАГАТЕ заявляв, що його агентство не отримало від Тегерана роз’яснень із приводу виявлених інспекторами агентства в Ірані слідів урану в трьох місцях, які ніяк не можна вважати ядерними об’єктами.

Поінформовані джерела в Тегерані пізніше повідомили, що в результаті серії технічних переговорів кількість об’єктів, щодо яких у міжнародного агентства зберігаються підозри, скоротилася до двох.

Наприкінці травня МАГАТЕ повідомило в конфіденційній щоквартальній доповіді про рішення припинити розслідування слідів урану, імовірно виявлених на одному з трьох об’єктів – на полігоні Маріван в окрузі Абаде після отримання роз’яснень від Організації з атомної енергії Ірану.

Минулого місяця Есламі повідомив, що Тегеран надав МАГАТЕ роз’яснення і документи щодо решти двох об’єктів.

“Ми надали МАГАТЕ докладні відповіді, факти і документи щодо решти двох об’єктів. Якщо їх не приймуть, ми продовжимо роз’яснювати і надамо додаткові докази і матеріали”, – сказав глава Організації з атомної енергії.

Іранські ЗМІ зазначають, що йдеться про об’єкти у Вараміні та Туркузабаді поблизу Тегерана.

Підозри МАГАТЕ в незадекларованій діяльності Ірану в атомній сфері слугують серйозною перешкодою в розблокуванні переговорів для перезапуску Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми після виходу з нього США.

Радник іранської делегації на переговорах щодо СВПД Мохаммад Маранді заявляв, що Тегеран не підпише угоду про перезапуск атомної угоди, доки не розв’яже всіх спірних питань із МАГАТЕ.

СВПД було укладено 2015 року “шісткою” міжнародних посередників (Велика Британія, Німеччина, Китай, Росія, США, Франція) та Іраном, він передбачав зняття з останнього санкцій в обмін на обмеження Тегераном ядерної програми. У травні 2018 року на той час президент США Дональд Трамп вийшов із СВПД і відновив односторонні антиіранські санкції. У відповідь Тегеран почав поетапно скорочувати свої зобов’язання щодо обмеження ядерної програми в рамках угоди.

Нинішній президент США Джо Байден заявив про готовність за певних умов повернутися до ядерної угоди.

У Відні за посередництва Великої Британії, Німеччини, Китаю, Франції, Росії та ЄС відбулися кілька раундів непрямих переговорів між Іраном і США про умови відновлення СВПД. Однак незабаром на переговорах було взято паузу, яка затягнулася досі.