October 18, 2024
Політика

Зеленський підписав закон про адмінустрій Криму

Вер 5, 2023

Київ. 5 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Президент України Володимир Зеленський підписав закон про врегулювання питань адміністративно-територіального устрою Автономної Республіки Крим.

Як зазначено в картці відповідного законопроєкту №9548, розміщеній на сайті Верховної Ради, документ було повернуто до парламенту з підписом глави держави 4 вересня.

Як повідомлялося, ВР ухвалила цей законопроєкт у цілому 23 серпня. Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, метою прийняття закону є створення правових передумов для відновлення та забезпечення стабільного функціонування органів державної влади України в Автономній Республіці Крим та Севастополі після майже десятиріччя тимчасової окупації регіону Російською Федерацією та повноцінної інтеграції Кримського півострова в систему публічного урядування держави-агресора.

“Приведення адміністративно-територіального устрою у відповідність із ключовими напрацюваннями України в цій сфері за останні майже десять років є надзвичайно важливим напрямом діяльності Верховної Ради України, оскільки адміністративно-територіальні одиниці є територіальною основою для діяльності органів державної влади на місцях. Це, в свою чергу, сформує юридичні передумови єдності та системності процесів відновлення органів публічної влади України в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі та повернення тимчасово окупованої території під загальну юрисдикцію України”, – наголошується в пояснювальній записці.

Законопроєкт передбачає, що Кабінет Міністрів протягом місяця має визначити адміністративні центри територіальних громад та їхні території в АРК як геопросторову основу для формування оновленого та сучасного адміністративно-територіального устрою базового рівня.

Як наголошується в законопроєкті, перейменування окремих населених пунктів і районів АРК і Севастополя, затверджене постановою Верховної Ради від 12 травня 2016 року, здійснюється невідкладно, не чекаючи “моменту повернення тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя під загальну юрисдикцію України”, що передбачено чинним законодавством.

Законопроєкт також обумовлює невідкладне набуття чинності постановою парламенту “Про утворення та ліквідацію районів” у частині АРК, а не з моменту повернення Україні тимчасово окупованого Криму згідно з нині чинним законодавством.

Законопроєкт зобов’язує Кабінет Міністрів протягом трьох місяців здійснити процедуру ліквідації або реорганізації районних державних адміністрацій відповідно до нового районування АРК.

Крім цього, Кабінет Міністрів має розробити та надати на розгляд Верховної Ради проєкт закону про особливості відновлення публічної влади в Автономній Республіці Крим та Севастополі.

Крим і Севастополь тимчасово окуповані Російською Федерацією з 20 лютого 2014 року.