October 28, 2024
Економіка

Зростання боргів "Укренерго" перед "ГарПоком" та іншими контрагентами пов'язане зі зростанням дебіторської заборгованості компанії – Кудрицький

Лип 27, 2023

Київ. 27 липня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Кредиторська заборгованість НЕК “Укренерго” перед ДП “Гарантований покупець” (“ГарПок”) та іншими учасниками ринку значно менша за її дебіторську заборгованість, НЕК розраховує на поліпшення ситуації найближчими місяцями, повідомив голова правління Володимир Кудрицький.

“На жаль, маємо заборгованість не лише перед “ГарПоком”, а й перед іншими учасниками ринку, і вона виникає тому, що борги перед нами ще більші. Йдеться про борги перед нами на десятки мільярдів гривень, відповідно, ми не можемо заплатити”, – сказав Кудрицький на пресконференції в Харкові в четвер.

Водночас він зазначив, що компанія очікує поліпшення ситуації в серпні-вересні.

“Якщо ситуація не покращиться, треба буде шукати глибинні рішення, щоб ці борги перестали зростати. “Укренерго” навіть із тим обсягом фіндопомоги, який залучають у міжнародних партнерів, не може перекрити цей темп зростання боргів перед нами. І маємо дефіцит коштів для розрахунків”, – описав ситуацію Кудрицький.

За його словами, “ця спіраль боргів” з’явилася досить давно, але за останній рік їхній рівень зріс у рази.

“І той факт, що ми винні набагато меншу суму, ніж винні нам, свідчить про те, що ми частину коштів змогли взяти у вигляді грантової допомоги і навіть кредитів та погасити частину нашої заборгованості”, – пояснив голова “Укренерго”.

Він, зокрема, нагадав, що перед повномасштабним вторгненням НЕК уперше в історії України випустила на Лондонській фондовій біржі корпоративні облігації на $825 млн, “щоб погасити борги, спричинені тоді недостатністю тарифу на передачу”.

Згідно з оновленими даними “ГарПока” на сайті, у січні 2023 року рівень розрахунків із ВДЕ-генерацією сягнув 91%, у лютому – 57,9%, у березні – 51%, у квітні – 58,8%, травні – 46,5%, червні – 44,4%, за 10 днів липня – 43,2%.

Заборгованість НЕК “Укренерго”, яка зі свого тарифу на передачу компенсує рівень “зеленого” тарифу в обсягах, що залишаються після розрахунків “ГарПока” за вироблену “зелену” е/е, коштами від її продажу, зросла на кінець липня до 23,6 млрд грн із 21,5 млрд грн на кінець червня.

Загалом від початку 2023 року “ГарПок” сплатив ВДЕ 13,5 млрд грн за е/е, вироблену цьогоріч, і 0,96 млрд грн – за е/е у 2022 році.

Рівень розрахунків за 2022 рік становить 55,2%, за 2021 рік – 99%.

Як повідомлялося, “Укренерго” з моменту повномасштабного вторгнення залучило понад $900 млн міжнародної фіндопомоги. Також 19 липня цього року компанія разом із Міністерством енергетики та Мінфіном підписали зі Світовим банком дві угоди про виділення компанії грантової допомоги обсягом $240 млн для підвищення надійності енергосистеми, частина з яких, цілком можливо, піде на погашення боргів.