October 17, 2024
Економіка

Зростання цін на нафту прискорилося, Brent біля $86,8 за барель

Сер 31, 2023

Київ. 31 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Підйом цін на нафту прискорився під кінець останньої сесії серпня, й обидві еталонні марки завершують у плюсі третій місяць поспіль.

Вартість жовтневих ф’ючерсів на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures на 14:41 кч у четвер зросла на $0,89 (1,04%), до $86,75 за барель. Термін обігу контрактів закінчується із закриттям ринку в четвер. Листопадові ф’ючерси, що торгуються активніше, дорожчають на $0,90 (1,06%), до $86,14 за барель.

Ціна ф’ючерсів на нафту WTI на жовтень на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) піднялася на зазначений час на $1,16 (1,42%), до $82,79 за барель.

З початку місяця Brent і WTI зросли в ціні менш ніж на 1%. Літнє ралі цін на нафту сповільнилося через побоювання щодо перспектив світової економіки та економіки Китаю зокрема, які нівелювали позитивний ефект від добровільних скорочень поставок Саудівською Аравією, пише MarketWatch.

Водночас сильні статдані зі США не зуміли підтримати ціни на нафту, оскільки підвищили побоювання щодо нових посилень грошово-кредитної політики Федрезерву і призвели до зростання курсу долара.

Напередодні Міненерго США повідомило, що запаси нафти в країні минулого тижня впали на 10,58 млн барелів. Експерти, опитані Bloomberg, у середньому очікували зниження на 2,19 млн барелів.

Комерційні запаси нафти в Штатах за останні п’ять тижнів упали майже на 34 млн барелів, зазначає старший ринковий аналітик FxPro Алекс Купцикевич, чиї слова наводить MarketWatch.

Як пише аналітик, американські резерви наразі лише на 1,1% вищі, ніж того самого тижня минулого року, незважаючи на вилучення більш ніж 100 млн барелів, або 22%, зі стратегічного нафтового резерву (SPR) за зазначений період.