October 26, 2024
Політика

Кабмін дещо розширив можливості бронювання

Лип 12, 2023

Київ. 12 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Уряд України розширив перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані від мобілізації, включив до розрахунків мінімального обсягу податків і зборів ЄСВ і обмежив термін розгляду заявок на визнання підприємства критично важливим для галузі або громади 10 робочими днями.

Як ідеться в повідомленні Мінекономіки в середу, таке рішення Кабінет Міністрів ухвалив на засіданні 11 липня, однак воно поки що не оприлюднене.

“Під час зустрічей з бізнесом ми отримували неодноразові скарги на зволікання державних органів з розглядом звернень щодо визначення підприємств критично важливими. Бюрократичній тяганині в питаннях бронювання буде покладено край”, – зазначила перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Як уточнило Мінекономіки, підприємства ветеринарної медицини, казенні підприємства пробірного контролю додано до числа тих, які мають шанс на бронювання своїх працівників за умови задоволення двох із семи критеріїв, а не трьох, як для всіх інших підприємств.

Крім того, компаніям надано можливість враховувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) під час розрахунку податків, зборів, платежів (крім митних) – це один із семи критеріїв, його значення має перевищувати EUR1,5 млн за податковий рік.

Решта шість критеріїв залишилися незмінними, зокрема сума надходжень в іноземній валюті (крім кредитів і позик) за рік перевищує EUR32 млн; підприємство має статус критично важливого для економіки й безпеки держави або критично важливого для галузі та громади; у нього відсутня заборгованість зі сплати ЄСВ; середня зарплата за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої зарплати в регіоні за четвертий квартал 2021 року; статус резидента “Дія.Сіті”.

Мінекономіки додало, що ухвалені урядом зміни передбачають застосування єдиного підходу до визначення кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню та працюють в органах місцевого самоврядування та державних органах.

Як повідомлялося, 27 січня Кабмін оприлюднив новий порядок бронювання співробітників, згідно з яким підприємства, що належать до критично важливих, виконують мобілізаційні завдання або виробляють товари, роботи і послуги для військових, можуть забронювати до 50% своїх військовозобов’язаних співробітників на строк до шести місяців.