October 19, 2024
Політика

Комісія ООН із розслідування порушень в Україні подасть звіт Генасамблеї в жовтні 2023 року

Вер 4, 2023

Київ. 4 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні надасть письмові звіти про свою діяльність Генеральній Асамблеї в жовтні 2023 року і Раді ООН з прав людини в березні 2024 року.

Як повідомив голова комісії Ерік Мьосе за підсумками візиту в Україну, комісія вже понад десять разів відвідувала Україну.

“Цей візит – перший раз, коли три комісари перебувають у країні під час свого другого мандата з березня 2023 року, тоді як наші слідчі вже були тут кілька разів. Спочатку ми відвідали Умань у Черкаській області, а потім вирушили до Києва. Ми зустрічалися з кількома співрозмовниками, серед яких міністр культури та інформаційної політики, представники Міністерства оборони, Уповноважений з прав людини, Офіс генерального прокурора та Служба безпеки України”, – сказав він на пресконференції в Києві в понеділок.

Мьосе зазначив, що під час першого мандата комісії було представлено дві письмові доповіді – Генеральній Асамблеї в жовтні 2022 року і Раді з прав людини в березні цього року. Крім того, Мьосе уточнив, що минулого тижня було опубліковано великий документ, що ґрунтується на березневій доповіді й містить докладний звіт спостережень комісії.

“У документі представлено деякі випадки й описано закономірності широкого спектру порушень з боку російських збройних сил. Порушення включають умисні вбивства, незаконне позбавлення волі, катування, зґвалтування та інші види сексуального насильства, незаконне переміщення і депортацію осіб, зокрема дітей. Багато з цих порушень кваліфікуються як воєнні злочини, а деякі з них, якщо їх підтвердять додаткові докази, можуть бути прирівняні до злочинів проти людства, як-от застосування катувань і напади на цивільну інфраструктуру”, – наголосив голова Комісії.

За його словами, у документі також міститься докладне обговорення заходів кримінальної та несудової відповідальності, а також необхідності їх координації.

“Ми користуємося цією нагодою, щоб наголосити на важливості забезпечення російською владою притягнення всіх винних до відповідальності. Ми також нагадуємо українській владі завершити розслідування тих небагатьох випадків, коли комісія виявила порушення з боку українських збройних сил”, – підсумував Мьосе.

Зі свого боку член Комісії з розслідування порушень Врінда Гровер зазначила, що українська правова система стикається з величезними викликами “у забезпеченні відповідальності та правосуддя для жертв злочинів і порушень, пов’язаних із конфліктом”.

За її словами, зустрічі Комісії з НКО (некомерційними організаціями) дали змогу отримати цінну інформацію щодо зусиль держави з реагування на величезні труднощі у зв’язку з розслідуванням і судовим переслідуванням злочинів, включно із сексуальним насильством, а також із забезпеченням комплексного відшкодування жертвам.

Член комісії Пабло де Грейфф, у свою чергу, наголосив, що комісія “уважно стежила за обговореннями про створення програм репарацій”. За його словами, створення комплексних програм репарацій є довгостроковим процесом, і програму має бути розроблено в тісній консультації з жертвами.

Також де Грейфф додав, що раніше комісія наголошувала на терміновій необхідності надання психологічної та психосоціальної підтримки жертвам, і нині комісія бачить більше розуміння важливості цієї підтримки, “хоча її фактичне надання, як і раніше, є важким”.

“Комісія надасть письмові доповіді про свою діяльність Генеральній Асамблеї в жовтні 2023 року і Раді ООН з прав людини в березні 2024 року”, – підсумував він.

Як повідомлялося, члени Незалежної міжнародної комісії Організації Об’єднаних Націй з розслідування порушень в Україні здійснили третій візит в Україну з 28 серпня до 4 вересня 2023 року.