October 17, 2024
Економіка

Конгрес США після літньої паузи має до 30 вересня ухвалити рішення щодо бюджету, щоб уникнути "шатдауну"

Вер 6, 2023

Вашингтон. 6 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Конгресу США залишається менше ніж місяць на ухвалення рішення щодо фінансування уряду на 2024 фінансовий рік, щоб уникнути “шатдауну” – призупинення роботи федеральних органів влади в жовтні, повідомляють американські ЗМІ.

Таким чином, в обох палат – сенату і палати представників – залишається на це трохи більше ніж три тижні: новий фінансовий рік починається з 1 жовтня. За даними The Hill, сенат США у вівторок повернувся до роботи після серпневої перерви, а палата представників відновлює роботу пізніше – наступного тижня. У зв’язку з цим лідери Конгресу заявили про необхідність ухвалити резолюцію про тимчасовий бюджет: це дасть Конгресу додатковий час, щоб узгодити загальний проєкт бюджету на 2024 фінансовий рік.

Процес ухвалення тимчасового бюджету ускладнюється тим, що законодавці в обох палатах наразі далекі від консенсусу.

У разі якщо в Конгресі дійдуть висновку про доцільність тимчасового бюджету, і його ухвалять у сенаті, він потім надійде на розгляд до палати представників. Якщо його затвердять і там, то направлять на підпис Байдену. Щоб держустанови не зупинили роботу, це має відбутися до опівночі 1 жовтня.

Щодо загального проєкту бюджету на 2024 фінансовий рік, палата представників і сенат поки що не узгодили жодної з його складових частин: 12 щорічних законопроєктів про видатки. Західні ЗМІ зазначають, що демократи і республіканці в комітеті з асигнувань сенату підтримали ці законопроєкти, тоді як комітет із асигнувань палати представників розробляє законопроєкти лише за підтримки республіканців – без урахування позиції демократів. Обидві палати працюють над законопроєктами, які передбачають різні суми. Сенат дотримується бюджету в розмірі $1,59 трлн. Водночас деякі конгресмени в палаті наполягають на скороченні видатків на 2024 рік до рівня 2022 року – $1,47 трлн, що на $120 млрд нижче за рівень, про який домовилися спікер палати представників Кевін Маккарті та президент США Джо Байден у травні.

“Щоб уникнути непотрібного закриття уряду, палата представників має наслідувати приклад сенату й ухвалити свої законопроєкти про асигнування двопартійним шляхом”, – наводять ЗМІ слова лідера більшості в Сенаті, демократа Чака Шумера в листі своїм колегам.

Маккарті та Байден у травні домовилися про стелю держборгу, яка встановила загальний рівень держвидатків. Однак група консерваторів із палати представників зажадала від спікера підготувати законопроєкти щодо нижчого рівня витрат. Кілька республіканців у палаті представників виступають проти фінансування України, а деякі їхні колеги вимагають у проєкті бюджету розділити підтримку Києва і допомогу під час стихійних лих: після урагану Ідалія і лісових пожеж на острові Мауї. Мета пропозиції – упевнитися, що гроші, які спочатку виділяють на ліквідацію наслідків природних катаклізмів, у підсумку не будуть витрачені на підтримку України.

“Коли сенат повернеться наступного тижня, ми зосередимося на фінансуванні уряду і запобіганні того, щоб екстремісти-республіканці в палаті представників змусили призупинити роботу уряду”, – заявив минулого тижня лідер більшості в сенаті, демократ Чак Шумер.

Зі свого боку, сенатор-республіканець Марша Блекберн заявила, що Шумер буде винен у можливому шатдауні.

“Єдина людина, яка дійсно наполягає на закритті уряду, – це Чак Шумер. І це те, що, на його думку, допоможе йому в політичному відношенні, оскільки він намагається втриматися в сенаті США. Як ми знаємо, йому буде дуже важко це зробити і, ймовірно, неможливо”, – сказала Блекберн в ефірі Fox News.

Білий дім минулого тижня закликав Конгрес ухвалити тимчасову резолюцію, щоб зберегти фінансування уряду після 30 вересня, щоб уникнути четвертого припинення роботи федеральних органів за десятиліття.