October 23, 2024
Політика

Країни Балтії та Польща заявили про готовність спільно протидіяти РФ і Білорусі в разі загострення на кордоні

Сер 28, 2023

Київ. 28 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Країни Балтії та Польща готові спільно протидіяти Росії та Білорусі в разі загострення на зовнішньому кордоні Шенгенського простору.

“Міністри внутрішніх справ трьох країн Балтії та Польщі обговорили нинішню ситуацію на кордонах Білорусі та Російської Федерації, можливості прикордонного співробітництва “щодо запобігання майбутнім провокаціям і спільного реагування на них”, а також домовилися “про спільну мету протидії прикордонним інцидентам, організованим Росією і Білоруссю”, йдеться в ухваленій у Варшаві спільній заяві голів відомств, повідомила пресслужба МВС Естонії.

У спільній заяві міністрів наголошено, серед іншого, що Білорусь створила “штучний міграційний маршрут” через свою країну, що “дає змогу Росії надалі намагатися дестабілізувати регіон і весь Євросоюз”.

Як сказав міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс (Lauri Laanemets), “мета зараз – узгодити критерії та спільні дії на їхній основі на випадок, якщо урядам країн буде необхідно спільно реагувати на білоруські атаки. Слід використовувати ту саму модель і на російських кордонах, але для цього обов’язково потрібні спільні обговорення та угоди з Фінляндією”.

Ляенеметс зазначив, що, хоча в Естонії немає прямого зовнішнього кордону з Білоруссю, сусідні країни отримають повну підтримку в опорі “гібридним атакам Білорусі”.

“Естонія готова швидко відреагувати, якщо ситуація загостриться на зовнішньому кордоні Шенгенської зони, і спрямувати допомогу для попередження, а за необхідності й запобігання масовій імміграції”, – сказав він.

Міністр додав, що в разі необхідності “Естонія готова закрити пункти пропуску через кордон РФ на знак солідарності з Латвією, Литвою і Польщею”.

Він також наголосив на важливості зовнішньої прикордонної інфраструктури та засобів безпеки як превентивного заходу запобігання організованій масовій імміграції та виділення з фондів Євросоюзу додаткових коштів на будівництво систем прикордонного контролю та придбання засобів спостереження.