October 25, 2024
Політика

Кулеба про переговори з РФ: Ми бачили, як Пригожин намагався домовлятися, це урок про цінність переговорів із Путіним

Сер 26, 2023

Київ. 26 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, коментуючи можливість переговорів між Україною і РФ, нагадав про те, що кілька днів тому сталося з ватажком ПВК “Вагнер” Євгеном Пригожиним.

“Нещодавно ми бачили, як пан Пригожин, старий друг президента Путіна, намагався домовитися про перемир’я між собою і Путіним і про “врегулювання конфлікту”. І вони сіли за стіл переговорів. Це показали по телебаченню, а потім бац, і пана Пригожина, схоже, більше не існує. Я думаю, що це урок, це загальний урок про цінність переговорів із Путіним”, – сказав Кулеба на пресконференції з главою МЗС Туреччини Хаканом Фіданом у Києві в п’ятницю.

Водночас, за словами міністра, Україна вітає спроби країн, які поважають принципову українську позицію і цілісність країни, проводити переговори з РФ.

“Але це належить, звичайно, до антагоністичних випадків, чи не так? І ті країни, які можуть говорити з Росією за цілковитої поваги до принципової позиції України та територіальної цілісності України, ми вітаємо цю спробу поговорити з росіянами та змусити їх дійти до висновку, що ця війна не має для них світлого кінця, і вони повинні покласти цьому край якнайскоріше та відновити справедливий і сталий мир. У цьому сенсі, у цьому контексті ми, звісно, цінуємо зусилля, докладені Турецькою Республікою”, – заявив Кулеба.

Зокрема очільник МЗС зазначив, що із початком масштабного вторгнення РФ в Україну багато країн висловили готовність зіграти свою роль у припиненні війни, але “далеко не всім вдалося зробити хоч щось”, тоді як Туреччина змогла досягти значного успіху.

“І ми високо оцінюємо ефективність турецької дипломатії в цій сфері”, – сказав Кулеба.