October 27, 2024
Економіка

Латвія відмовилася від будівництва ЗПГ-терміналу, повністю забезпечена газом – Міненерго

Сер 25, 2023

Київ. 25 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Питання будівництва терміналу зрідженого природного газу в Скулте (за 40 км на північ від Риги) знято з порядку денного, повідомив міністр клімату та енергетики Латвії Раймонд Чударс.

“Дискусії про термінал у Скулте варто залишити в минулому”, – заявив він у п’ятницю в ефірі латвійського телебачення.

Глава Міненерго пояснив, що газова інфраструктура в регіоні вже розвинена і забезпечує подачу газу в необхідних обсягах.

“З іншого боку, якщо в постачанні газу виникне надзвичайна ситуація, Латвія має домовленість з естонськими колегами щодо можливості отримання газу з терміналу в Палдіскі. Однак наразі немає жодних ознак екстремальної ситуації”, – сказав він.

Коментуючи готовність країни до опалювального сезону, Чударс зазначив, що Інчукалнське підземне сховище газу зарезервовано повністю. Наразі закачано 17 ТВт-год за ємності ПСГ 20 ТВт-год.

У квітні уряд Латвії відмовився надати фінансові гарантії розробникам ЗПГ-терміналу в Скулте.

Створена для реалізації проєкту Skulte LNG Terminal планувала здійснити його виключно на гроші приватних інвесторів і торік повідомляла, що вже домовилася зі стратегічним інвестором (інформація про нього не розголошувалася). Однак важливою умовою з боку стратегічного інвестора була участь у проєкті уряду Латвії в тій чи іншій формі.

Вартість проєкту Skulte LNG Terminal орієнтовно оцінювала в EUR120 млн. Йшлося про плавучу установку регазифікації, з’єднану трубопроводом з Інчукалнським ПСГ. Продуктивність терміналу – до 3 млн тонн на рік.