October 28, 2024
Політика

Липень цього року поб'є світовий рекорд з екстремальної спеки – Гутерреш

Лип 27, 2023

(розширена, додано висловлювання Генсека ООН)

Київ. 27 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Липень 2023 року стане найспекотнішим місяцем за всю історію спостережень, необхідно вжити термінових заходів щодо боротьби з кліматичними змінами, щоб уникнути катастрофи, заявив Генсек ООН Антоніу Гутерреш у четвер.

“Сьогодні всесвітня метеорологічна служба і європейська організація Copernicus опублікували офіційні дані, які підтверджують, що липень 2023 року стане найспекотнішим місяцем у світовій історії”, – сказав Гутерреш на пресконференції.

“Кліматичні зміни вже відбуваються, вони жахають, і це лише початок”, – додав він.

За його словами, липень поб’є історичні рекорди за температурними показниками, навіть незважаючи на те, що у найближчі кілька днів очікується деяке похолодання.

“Згідно з даними, оприлюдненими сьогодні, у липні 2023 року метеорологи спостерігали три найспекотніші тижні за всю історію й зафіксували найвищу температуру води в океані за липневий період”, – додав він.

Генсек ООН також заявив про наслідки аномальної спеки.

“Дітей зносять мусонні дощі, сім’ї тікають від пожеж, робітники непритомніють від палючої спеки. Для величезних частин Північної Америки, Азії, Африки та Європи – це жорстоке літо. Для планети – це катастрофа”, – наголосив він.

За словами Гутерреша, “ера глобального потепління завершилася, настала ера глобального кипіння”.

У зв’язку з цим Генсек ООН закликав світових лідерів негайно вжити заходів для боротьби з кліматичними змінами, щоб уникнути ще більш трагічних наслідків.

“Лідери мають узяти все у свої руки. Більше жодних вагань, жодних виправдань, жодних очікувань того, що хтось інший почне діяти першим. У нас на це просто немає часу”, – заявив він.

На думку Генсека ООН, на практиці це означає вжиття заходів щодо скорочення глобальних викидів парникових газів, зокрема від країн G20.

“Нам необхідна нова перспективна ціль зі скорочення викидів від країн – членів G20. (…) Потрібно, щоб розвинені країни якомога більше наблизилися до нульового рівня викидів до 2040 року, а економіки, що розвиваються, – до 2050 року за підтримки розвинених країн”, – сказав генсек організації.

Крім того, він закликав країни до спільних зусиль щодо прискорення переходу до екологічно чистої енергетики.

“Усі сторони повинні згуртуватися, щоб прискорити справедливий і збалансований перехід від викопного палива до відновлюваних джерел енергії, у міру цього зупинити розширення нафтогазової галузі”, – сказав він.

За його словами, разом із переходом до відновлюваної енергетики необхідно вживати заходів щодо обмеження зростання температур 1,5 градусами за Цельсієм.

“Усе ще можливо обмежити зростання температур 1,5 градусами за Цельсієм й уникнути дуже серйозніших кліматичних змін, але лише за допомогою негайних, кардинальних заходів”, – заявив він.

Крім цього, за його словами, необхідно, щоб розвинені країни до 2035 року перейшли на екологічно чисте виробництво електрики, а решта країн – до 2040 року.

Гутерреш також закликав компанії, фінансові інститути представити на саміті ООН з кліматичних амбіцій у вересні плани щодо переходу до “зеленої” енергетики, а також “припинити кредитування проєктів викопного палива, інвестиції в нього”.

Генсек ООН заявив про важливість адаптації до нових підвищених температур і закликав інвестувати у відповідні проєкти. Крім того, він заявив, що розвинені країни мають представити план щодо подвоєння до 2025 року фінансування проєктів з адаптації до нових кліматичних реалій.

Він наголосив, що для вжиття заходів щодо боротьби з кліматичними змінами є всі можливості і платформи, зокрема саміт G20, який відбудеться в грудні в Делі, саміт ООН з кліматичних амбіцій, а також COP28, який заплановано на листопад-грудень.