October 19, 2024
Політика

Литва підтвердила необхідність субсидування Євросоюзом перевезень українського зерна через Клайпеду

Сер 30, 2023

Вільнюс. 30 серпня. ІНТЕРФАКС/BNS/ІНТЕРАКС-УКРАЇНА – Організація транспортування українського зерна через Клайпедський морський порт потребує допомоги Євросоюзу, заявив міністр комунікацій і транспорту Литви Марюс Скуодіс.

“Останнім часом через Литву не возять зерно з України, оскільки вартість його перевезення занадто висока. Крім того, немає інфраструктури”, – сказав глава відомства в інтерв’ю литовській національній телерадіомовній компанії LRT у середу.

За його словами, крім цього, на польсько-українському кордоні є безліч бар’єрів, “через які потяги змушені довго чекати, а транспортний бізнес зазнає збитків”.

“Якщо економічне питання щодо вартості перевезення буде вирішено, то вже є політичні рішення щодо процедур, щоб скоротити час перевезення. А якби все це вже працювало, ми зіткнулися б з інфраструктурними викликами, але поки що ми навіть до цього не дійшли”, – заявив Скуодіс.

“На перевезення через Молдову виділено допомогу Євросоюзу. Якщо ми заявляємо, що це спільний інтерес, то ми можемо очікувати, що допомога українським фермерам, які хочуть перевезти (зерно – ІФ-У), теж має надходити з Євросоюзу”, – наголосив міністр.

При цьому обсяги фінансової допомоги будуть невеликими “порівняно з тією підтримкою, яку Литва надає Україні”, додав він.

Раніше Клайпедський порт заявляв, що може прийняти понад 10 млн тонн українського зерна, але найбільшою проблемою залишається доставка його до порту.

Як повідомлялося, українські аграрії просять допомоги у Литви в одержанні субсидій ЄС на перевезення експортованого зерна через Клайпеду та інші європейські порти. На їхню думку, тільки так Україна зможе експортувати накопичений урожай без збитків.

“Найголовніше для нас – дістатися до моря, тому що там найбільша пропускна здатність… Працювати з країнами Балтії, і цього буде достатньо. Тільки за умови, що працюватиме “зелений” коридор, працюватимуть транспортні субсидії, тоді працюватиме вся система, тому що сьогодні, після підрахунку збитків від наявної логістики, вона не працює. Вона є, але дуже дорога”, – заявляв голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун.

Україна багато років експортувала основний обсяг зерна та іншої агропродукції через свої порти на Чорному морі. Однак після початку збройного нападу Росії на території країни робота портів сильно обмежена.