October 17, 2024
Економіка

Майже 500 шкільних автобусів уже закуплено 18 областями через Prozorro Market – Мінекономіки

Сер 31, 2023

Київ. 31 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Обласні та місцеві адміністрації з 18 областей України перед початком навчального року підписали договори на закупівлю 493 шкільних автобусів через систему Prozorro Market, повідомила пресслужба Міністерства економіки.

Згідно з повідомленням у четвер на сайті відомства, на сьогодні вже підписано 63 договори на 1,47 млрд грн, 165 автобусів мають бути поставлені до 1 вересня. Решта надійдуть у жовтні, листопаді та грудні 2023 року.

“З травня цього року замовники закуповують автобуси через Prozorro Market, використовуючи запити цін пропозицій. Це дає їм змогу обрати найкращу пропозицію за кілька днів і нижчу ціну, ніж у відкритих торгах. Економія за такого виду закупівель забезпечується завдяки більшій кількості пропозицій постачальників”, – пояснила заступниця міністра економіки Надія Бігун, яку цитує пресслужба.

Повідомляють також, що до кінця 2023 року ще понад 300 автобусів надійдуть від Євросоюзу як гуманітарна допомога, з них 192 вже передано в школи.

Крім цього, будь-яка область може подати заявку до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії (Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України) на придбання автобусів замість тих, що передали ЗСУ, знищили або пошкодили.

“15 заявок на 721 автобус уже очікують на рішення”, – ідеться в повідомленні.

Як повідомлялося, Кабмін у травні 2023 року затвердив надання субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів (розмір субвенції – 1 млрд грн). При цьому субвенцію замовники можуть витрачати виключно із використанням Prozorro Market.

Обов’язкова вимога – локалізація виробництва автобусів в Україні (у поточному році – 15%).

Шкільні автобуси купуються на умові співфінансування з держбюджету та місцевих бюджетів, і за оцінкою експертів ринку, за ці кошти може бути закуплено близько 600 автобусів.

Області переважно закуповують автобуси Ataman виробництва заводу “Черкаський автобус” і “Еталон” виробництва Чернігівського автозаводу. На торгах також пропонуються автобуси ЗАЗ виробництва Запорізького автозаводу, зокрема, 26 автобусів цієї марки буде поставлено Волинській ОДА.