October 28, 2024
Політика

МВФ розраховує на ухвалення закону про скасування 2% "спрощенки" в липні

Чер 30, 2023

Київ. 30 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Рада директорів Міжнародного валютного фонду погодилася надати додатковий час для ухвалення урядового законопроєкту №8401 про скасування 2% єдиного податку (ЄП) і відновлення документальних перевірок за новими критеріями, повідомив глава місії МВФ в Україні Гевін Грей.

“Ми зрозуміли, що владі потрібен додатковий час, щоб отримати схвалення парламенту… Тож ми очікуємо, що цей закон буде ухвалено до кінця липня”, – сказав він на брифінгу після рішення МВФ про перший перегляд програми EFF і виділення Україні другого траншу $890 млн.

Водночас глава місії наголосив, що це дуже важливий законодавчий акт у контексті програми, побудованої на поступовій мобілізації внутрішніх доходів.

Загалом же Грей зазначив, що за останні вісім-дев’ять місяців жодних затримок щодо домовленостей у реалізації реформ в Україні не було.

Серед найближчих важливих структурних маяків програми він назвав реформи у сфері управління та боротьби з корупцією, зокрема, ухвалення в липні закону про відновлення декларування державних посадовців, які безпосередньо не залучені до мобілізаційних і воєнних дій, із відновленням функції НАЗК з їхньої перевірки та верифікації.

Голова місії додав, що у вересні важливим структурним маяком буде внесення поправок до закону про фінмоніторинг і боротьбу з відмиванням коштів, щоб відновити посилені заходи належної обачності щодо політично значущих осіб (PEP) згідно з ризик-орієнтованим підходом, що відповідає стандартам FATF.

Грей уточнив, що другий перегляд програми EFF орієнтовно планується на кінець листопада – початок грудня.

Як повідомлялося, 4-річна програма EFF була затверджена 31 березня цього року, а перший транш $2,7 млрд виділено на початку квітня. Плановий графік програми передбачав виділення Україні після першого траншу трьох траншів по SDR664 млн (близько $900 млн) у середині червня і жовтня цього року та наприкінці лютого наступного року за результатами першого, другого і третього перегляду, коли оцінюють виконання зобов’язань терміном на кінець квітня, червня і грудня цього року відповідно.

МВФ і Україна досягли домовленості на рівні персоналу (staff-level agreement) за оновленим комплексом економічної та фінансової політики в рамках першого перегляду 4-річної програми EFF на $15,6 млрд 30 травня. Зазначалося, що всі кількісні критерії ефективності на кінець квітня і структурні контрольні показники на кінець травня було виконано, що підготувало ґрунт для розгляду радою директорів МВФ виділення Україні другого траншу.