October 28, 2024
Економіка

Меморандум про відновлення і розвиток Криму після деокупації підтримали вже 15 бізнесів

Сер 24, 2023

Київ. 24 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – До відкритого меморандуму про відновлення та розвиток підприємництва на Кримському півострові після його деокупації вже долучилися 15 міжнародних, національних і локальних бізнесів, повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення) за підсумками сайд-івенту, що відбувся в рамках третього саміту Кримської платформи.

“Тимчасова окупація півострова перетворила його на символ імперської, антигуманної, терористичної та шовіністської сутності росії. Однак сьогодні ми говоримо про інше майбутнє Криму. З відновленням після тимчасової окупації, з розвитком інфраструктури, з поверненням інвестицій, туристів, свободи говорити та діяти. Ми створимо у Криму найбільший технологічний Центр Східної Європи. Вільні економічні зони, скасування валютного регулювання, сучасна цифрова інфраструктура та безмежні можливості для навчання та саморозвитку. Разом з Україною у Крим повернеться гідний рівень життя”, – заявив віцепрем’єр-міністр із відновлення – міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Зі свого боку заступниця глави Мінвідновлення Олександра Азархіна впевнена, що незважаючи на фактичне знищення Росією економіки, бізнесу і туризму на півострові, незважаючи на втрати від екологічного тероризму, він стане кращим, ніж був.

“Економічна потужність, великі порти і морські маршрути. Технологічні парки та R&D центри провідних ІТ-компаній світу. Сучасна освітня інфраструктура. Новий туристичний бренд. Все це – складові відновлення звільненого Криму. Вже сьогодні долучитись до відновлення півострова готові десятки провідних компаній та міжнародних організацій. Впевнена, що разом ми відновимо український Крим”, – наголосила вона.

Серед підписантів меморандуму в пресрелізі зазначені такі компанії, як-от Nokia, Fozzy Group, Vodafone, Kyivstar, Genesis, SoftServe Ukraine, Monobank, Sigma Software, SQUAD, Ribas Hotels, Edem, Okko, Lifecell, “Добробут”, CMS Group, Luxoft. Листи підтримки надіслала міжнародна компанія Jacobs, що є однією з найбільших інжинірингових компаній США, а також один зі світових лідерів на ринку туристичних технологій Expedia і лідер у сфері інформаційних технологій EPAM. Про готовність інвестувати в інфраструктуру на всій суверенній території України заявив авіаперевізник Ryanair, також Royal HaskoningDHV – одна з найбільших світових консалтингових компаній у сфері розвитку авіації, будівництва, енергетики, транспортної інфраструктури, урбаністики, яка має представництва у понад 30 країнах світу.

З відеозверненнями на підтримку економічного відновлення та відбудову звільненого Криму долучилася і Всесвітня туристична організація – єдиний орган при ООН, який навесні 2022 року анулював членство Росії у своєму складі (організація об’єднує 157 країн). Таку саму підтримку висловила і Всесвітня рада з подорожей і туризму – ця міжнародна організація представляє понад 200 компаній, обіг становить понад $600 млрд (30% усього ринку). Серед членів ради – ALL – Accor Live Limitless, Airbnb, Carnival Corporation, Hilton, InterContinental Hotels & Resorts, Marriott Hotels, MSC Cruises, Radisson і Uber.

Ознайомитися зі списком підписантів, а також приєднатися до меморандуму можна на порталі https://webuild.crimea-platform.org/