October 23, 2024
Економіка

"Метінвест" може побудувати метзавод в Італії для завантаження ГЗК в Україні – СЕО

Лип 11, 2023

Київ. 11 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Гірничо-металургійна група “Метінвест” розглядає можливість будівництва нового заводу в Італії для завантаження гірничо-збагачувальних комбінатів в Україні, повідомив генеральний директор “Метінвесту” Юрій Риженков.

Як пояснив топменеджер компанії в інтерв’ю проєкту FAQ Talks, через логістичні проблеми і блокаду українських портів важка промисловість не може працювати на повну потужність. Зараз метпідприємства “Метінвесту” завантажені на 60-70%, а ГЗК взагалі на 35-40% від довоєнних показників.

Водночас навіть у сьогоднішніх умовах компанія генерує позитивний грошовий потік і може працювати з кредиторами та інвесторами, а також робити певні інвестиції. Це не глобальні інвестиції з позиції стратегічного розвитку, а локальні інвестиції, спрямовані на покращення, які впроваджуютьі на підприємствах групи, пояснив топменеджер.

Розглядаючи питання погашення облігацій у 2023 році та виконання боргових зобов’язань, Риженков наголосив, що “Метінвест” – не лише українська компанія, вона має підприємства в Європі та США.

“Тому ми не можемо просто вийти і сказати нашим інвесторам: якщо в Україні все погано, то ставимо на паузу всі наші виплати. Це буде неправильно з позиції нашого ставлення до інвесторів і фінансових ринків. Компанія може генерувати позитивний грошовий потік, якого вистачає, щоб обслуговувати борги. І поки що ми прогнозуємо таку саму ситуацію і в найближчому майбутньому. Тому компанія обслуговуватиме свої борги, у повному обсязі виконуватиме зобов’язання перед інвесторами”, – запевнив гендиректор.

За його словами, наразі іноземні підприємства групи завантажені на 100%, проте все одно в Україні генерується значна частка прибутку компанії.

Відповідаючи на запитання про плани компанії, СЕО констатував, що є певні короткострокові плани, які стосуються, наприклад, випуску нових продуктів на “Запоріжсталі” або “Каметсталі”.

“Ми вивчаємо питання, як можна виробляти балку на наявному обладнанні або трохи його відновивши в Кам’янському. Цей продукт можна використовувати для будівництва споруд або мостів. Ми дивимося, як на “Запоріжсталі” можна виробляти товстий лист. Є приклади, коли ми виробили товстий лист, уже відвантажили покупцям і маємо певні відгуки. Тобто, є швидкі речі, які ми хочемо зробити, щоб відновити постачання продуктів, які ми втратили з втратою контролю над Маріуполем, які втратила українська металургія. Хочемо відновити постачання цих типів продуктів з інших наших підприємств”, – зазначив керівник компанії.

Він додав, що плани на найближчі 3-5 років більше пов’язані з відновленням потенціалу виробництва сталевих продуктів в Україні. Наразі вони зосереджені переважно на “Запоріжсталі” та “Каметсталі”.

“У нас майже не змінилася стратегічна програма розвитку ГЗК. Там від самого початку програма будувалася на тому, щоб виробляти якіснішу продукцію, щоб мати вищий відсоток заліза в кінцевій продукції. Це дуже важливо для “зеленої” металургії. Вона розвивається в усьому світі, насамперед у ЄС, а Україна йде в Євросоюз. Думаю, що коли Україна стане частиною ЄС, то це буде тим самим ланцюжком, який вбудує українську гірничо-металургійну галузь у європейську. Ми можемо виробляти напівфабрикати для “зеленої” металургії, це дуже важливо для ЄС”, – сказав Риженков.

Він зазначив, що зараз в Україні не можна реалізовувати великі інвестиції через війну. Але при цьому можна створювати дизайн, проєктну документацію, опрацьовувати технологічні ланцюжки та розпочати реалізацію проєктів одразу після війни. СЕО також наголосив, що для “Метінвесту” Європа – не чужий ринок, тому що після України Італія для компанії була другим найбільшим ринком.

“Для “Метінвесту” європейський ринок завжди був ринком номер один. Тому зараз ми просто продовжуємо ці процеси. Ми вивчаємо можливості, які там можуть бути, насамперед щоб посилювати наші можливості тут, в Україні. Наприклад, багато хто говорив про те, що ми розглядаємо можливість будівництва нового заводу в Італії. Це дійсно так. Цей завод якраз і потрібно будувати в Італії, щоб завантажити українські ГЗК супервисокоякісними окатишами. Це буде прямий ланцюжок з України в Європу, це буде серйозний ринок збуту для нашої високоякісної гірничої продукції”, – резюмував топменеджер.

“Метінвест” є вертикально інтегрованою групою із видобувних і металургійних підприємств. Підприємства групи розташовані переважно в Донецькій, Луганській, Запорізькій і Дніпропетровській областях.

Основними акціонерами холдингу є група “СКМ” (71,24%) і “Смарт-холдинг” (23,76%), які спільно керують ним.

ТОВ “Метінвест Холдинг” – керуюча компанія групи “Метінвест”.

Джерело: https://metinvest.media/ua/page/seo-metnvestu-mi-rozglyadamo-mozhlivst-budvnictva-novogo-zavodu-v-