October 22, 2024
Економіка

"Метінвест" передав прикордонникам десять БПЛА "Валькірія" та авто на 15 млн грн

Чер 30, 2023

Київ. 30 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Гірничо-металургійна група “Метінвест” у рамках мілітарної ініціативи “Сталевий Фронт” Ріната Ахметова передала прикордонникам Державної прикордонної служби 10 повнопривідних авто і 10 безпілотних авіаційних комплексів “Валькірія”.

Згідно з пресрелізом компанії, загальна вартість наданої партії авто і БПЛА для моніторингу, коригування та нейтралізації ворога – 15 млн грн.

Водночас уточнено, що до кожного з десяти комплексів “Валькірій” входить два безпілотники. Прикордонники дуже вдячні за передачу, оскільки ця українська розробка добре зарекомендувала себе на фронті завдяки “невидимості” для ворожого РЕБ, дальності польотів і швидкості розгортання. Екіпаж БПЛА становить дві людини, а комплекс може виконувати як цілодобове спостереження за переднім краєм фронту, так і проводити операції на ворожій території в глибину до 40 км – у пошуках засобів ППО, РЕБ, техніки та складів БК.

“Ці дрони дають ту інформацію про ворога, якої в інший спосіб не доможешся. Маючи дані про застосування силових засобів ворога, ми не лише ефективно його знищуємо, а й можемо зберегти свій особовий склад. Ми українці, і ми дуже цінуємо, коли є українські виробники, які виробляють справді ефективні прилади спостереження. Адже саме цей БПЛА найменше наражається на ризик бути ураженим ворожим РЕБ”, – зазначив речник Держприкордонслужби України Олександр Себало, якого цитує пресслужба.

Зазначається, що “Валькірію” обрали через те, що вона може літати за складних погодних умов, добре протистоїть РЕБ, українські бійці вміють нею користуватися, і вона добре себе зарекомендувала.

“Коли до нас прийшов запит від прикордонної служби, ми поспілкувалися з різними виробниками БПЛА. І подивилися, що закордонні аналоги нашого апарату коштують від 2 до 4 млн грн. А десять наших комплексів, з такими самими характеристиками, ми купили за 8 млн грн”, – пояснює керівник проєктного офісу генерального директора групи “Метінвест” Олександр Водовіз.

За його словами, автомобілі для передачі обирали теж, виходячи із побажань прикордонників – щоб були повнопривідними, оскільки рухатися треба складною місцевістю. “Буси” потрібні, щоб патрулювати кордон мобільними групами. Для цих цілей підшукали автомобілі в хорошому стані, до 120 тис. пробігу, з автоматичною коробкою передач.

“Сьогодні в рамках “Сталевого Фронту” ми передали партію техніки на 15 млн грн. Але це не остання передача для захисників”, – додав Водовіз.

Загалом з початку повномасштабної війни в рамках мілітарної ініціативи “Сталевий Фронт” Ріната Ахметова Метінвест спрямував на підтримку української армії понад 2 млрд грн. Компанія налагодила системне постачання на фронт обладнання, частину з якого закуповує за кордоном. Українські військові вже отримали понад 1,2 тис. дронів, що робить групу одним із найбільших приватних постачальників безпілотників в армію.

“Метінвест” є вертикально інтегрованою групою з видобувних і металургійних підприємств. Підприємства групи розташовані переважно в Донецькій, Луганській, Запорізькій і Дніпропетровській областях.

Основними акціонерами холдингу є група “СКМ” (71,24%) і “Смарт-холдинг” (23,76%), які спільно керують ним.

ТОВ “Метінвест Холдинг” – керуюча компанія групи “Метінвест”.

Джерело: https://metinvest.media/ua/page/boyov-ptahi-dlya-peremogi-metnvest-peredav-prikordonnikam-desyat-valkry-ta-avto-na-15-mln-grn