October 19, 2024
Політика

Нацагентство якості вищої освіти зупинило розгляд дисертацій Лісового та Бабака через відмову від наукового ступеня

Чер 27, 2023

Київ. 27 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Комітет з питань етики Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти зупинив розгляд звернень щодо наявності плагіату в дисертаціях міністра освіти і науки Оксена Лісового та голови комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака через те, що вони відмовився від наукового ступеня.

Згідно з рішенням Комітету з питань етики від 26 червня, добровільна відмова від наукового ступеня та визнання недійсними дисертацій привели до того, що у відомства немає підстав для їх розгляду, а також немає підстав для ухвалення будь-яких рішень щодо цих робіт.

Зазначається, що комітет Нацагентства звернувся за юридичними роз’ясненнями щодо наслідків відмови Лісового та Бабака від наукових ступенів, і за результатами їх вивчення ухвалив рішення зупинити розгляд звернень щодо порушень академічної доброчесності в дисертаціях Лісового та Бабака.

Як повідомлялося, 23 березня міністр освіти і науки Оксен Лісовий та голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак подали свої дисертації до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти на перевірку на предмет плагіату.

Пізніше, у травні 2023 року, Лісовий і Бабак добровільно відмовився від наукового ступеня.