October 27, 2024
Економіка

Нацбанк Казахстану знизив базову ставку до 16,5%, аналітики очікували більшого зниження

Сер 25, 2023

(додано текст після 2-го абз.)

Астана. 25 серпня. ІНТЕРФАКС-КАЗАХСТАН – Комітет з грошово-кредитної політики Національного банку Казахстану ухвалив рішення знизити базову ставку на 25 базисних пунктів (б.п.) до 16,5% з коридором плюс-мінус 1 п.п., повідомила пресслужба регулятора.

Більшість аналітиків, опитаних агентством “Інтерфакс-Казахстан”, прогнозували її зниження на 50 б.п. – до 16,25%.

На думку Нацбанку, проінфляційний тиск із боку зовнішнього середовища продовжує поступово слабшати. Інфляція в більшості країн сповільнюється як результат політики центральних банків щодо забезпечення цінової стабільності, але залишається стійкою, призводячи до зміщення термінів зниження ставок у розвинених країнах. Ціни на світових продовольчих ринках, а також логістичні витрати знижуються.

При цьому в економіці Казахстану зберігається проінфляційний тиск з боку фіскального стимулювання, що розширюється, стійкого внутрішнього попиту, високих і нестабільних інфляційних очікувань, а також зростання витрат виробництва. Непрямий ефект від підвищення вартості ПММ проявляється помірними темпами, частково компенсуючись динамікою курсу тенге.

У результаті, як вважає Нацбанк, сукупний баланс ризиків за рахунок деякого ослаблення тиску з боку зовнішніх чинників залишається в слабо дезінфляційній зоні. За подальшого уповільнення фактичної інфляції та її стійкої частини продовжиться політика плавного й обачного зниження базової ставки. При цьому простір для зниження обмежений ризиками потенційного прискорення фіскального стимулювання в другому півріччі, наголошує Нацбанк.