October 17, 2024
Економіка

НБУ посилив вимоги до фінмоніторингу при перевищенні клієнтами сум операцій

Вер 7, 2023

Київ. 7 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національний банк України впровадив нові вимоги щодо здійснення банками фінансового моніторингу, зокрема, встановивши обов’язок реагувати на випадки перевищення максимальної суми фінансових операцій, заявленої клієнтом.

“Нововведення сприятимуть підвищенню результативності заходів з фінансового моніторингу та створенню умов для сприяння зниженню ризиків відмивання коштів/фінансування тероризму та іншої незаконної діяльності”, – зазначив НБУ в пресрелізі на сайті.

Він уточнив, що зазначена вище вимога не поширюється на клієнтів – фізичних осіб, які здійснюють звичайні фінансові операції на суми і в обсязі, що мають раціональне обґрунтування.

Крім того, регулятор доповнив перелік індикаторів підозрілості, що стосуються фінансових операцій клієнта, а саме перевищення більш ніж удвічі на місяць максимальної суми фінансових операцій, заявленої клієнтом для встановлення ділових відносин/оновленої під час його обслуговування, і нетипова активність за рахунками клієнта.

Наведені зміни затверджено постановою правління НБУ від 5 вересня 2023 року №110 “Про затвердження змін до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу”, яка набирає чинності 7 вересня.

“Банки щодо клієнтів, з якими встановлено ділові відносини до набрання чинності цією постановою, зобов’язані вжити заходів, передбачених у Положенні з урахуванням унесених змін, не пізніше 31 грудня 2023 року”, – уточнюється в документі.

Крім того, внесено уточнення в процедуру здійснення банками належної перевірки клієнтів, які є електронними резидентами (е-резидентами), у частині ідентифікації та верифікації. Також регулюються процедури віддаленого встановлення ділових відносин е-резидентами.

НБУ нагадав, що електронний резидент (е-резидент) – іноземець, який досяг 18-річного віку, не є податковим резидентом України, який отримав відповідні кваліфіковані електронні довірчі послуги та інформацію про якого внесено до інформаційної системи “Е-резидент”.

Джерело: https://bank.gov.ua/ua/news/all/vstanovleno-dodatkovi-vimogi-schodo-zdiysnennya-bankami-finansovogo-monitoringu