October 25, 2024
Економіка

НБУ суттєво покращив прогноз міжнародних резервів

Лип 28, 2023

(розширена, додано абзаци після 5-го)

Київ. 27 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національний банк підвищив прогноз міжнародних резервів України на кінець поточного року до $38,3 млрд з $34,5 млрд у квітневому прогнозі.

Згідно з оновленими оцінками НБУ, представленими на брифінгу в четвер, на кінець наступного року міжнародні резерви України сягнуть $42,6 млрд, а ще за рік – $44,1 млрд, тоді як у квітні Нацбанк давав скромніші оцінки – відповідно $36,1 млрд і $37,1 млрд.

НБУ очікує, що цього року зовнішнє фінансування тільки держбюджету становитиме $42 млрд, а наступного року оцінює таку потребу ще в $37 млрд.

За його прогнозами, така масштабна фінансова зовнішня підтримка дасть змогу повністю перекрити від’ємне сальдо поточного рахунку, яке цього й наступного року НБУ оцінює відповідно в $11 млрд, $17,2 млрд і $16,1 млрд.

Як повідомлялося, у зв’язку зі значним надходженням зовнішнього фінансування міжнародні резерви України зросли за червень на 4,5% – до рекордного в історії країни рівня $39,00 млрд.

У квітні Нацбанк оцінював негативне сальдо поточного рахунку цього року на рівні $13,5 млрд порівняно з позитивним $7,9 млрд минулого року, прогнозуючи скорочення дефіциту наступного року до $10,6 млрд і 2025 року – до $7,7 млрд.

Заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук пояснив покращення прогнозу сальдо платіжного балансу цього року меншими витратами на енергоносії через зниження обсягів імпорту та цін, а також зниженням витрат українських мігрантів за кордоном.

“По-третє, це ефективні дії Національного банку у сфері фінансового моніторингу та валютного нагляду, які зменшили обсяги відтоку капіталу з країни, а цей відтік фіксувався за поточним рахунком”, – додав експерт.

Що стосується погіршення прогнозів на 2024-2025 роки, Ніколайчук пояснив його тим, що Нацбанк переніс на цей період прогноз відновлення внутрішнього попиту.

Водночас він наголосив, що водночас НБУ збільшив оцінки видатків бюджету та надходження міжнародної допомоги, що дасть змогу профінансувати і видатки бюджету, і негативне сальдо поточного рахунку.

“Плюс також у цьому прогнозі закладено менші обсяги грантів, а більша частина міжнародної допомоги врахована, як кредитна підтримка”, – додав заступник голови НБУ.

У зв’язку з таким погіршеним прогнозом сальдо поточного рахунку на 2024-2025 роки голова Нацбанку Андрій Пишний наголосив на важливості успішної співпраці з Міжнародним валютним фондом на всьому горизонті чотирирічної програми EFF.

"Розуміння того, що в основі балансування на сьогодні, усе-таки, визначальною мірою лежить саме міжнародна фінансова допомога. І ми розуміємо, наскільки це важливо, і яким ключовим фактором балансування це для нас залишатиметься на горизонті нашого прогнозу", – заявив голова НБУ.