October 28, 2024
Економіка

Низка найбільших банків США виплатить інвесторам майже $500 млн у межах антимонопольного позову

Сер 24, 2023

Нью-Йорк. 24 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Американські банки Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co. і швейцарський UBS погодилися виплатити групі інвесторів $499 млн у межах угоди про врегулювання колективного антимонопольного позову, повідомляє Financial Times.

Позивачі у складі декількох американських пенсійних фондів звернулися до федерального суду Мангеттена ще у 2017 році. Вони стверджували, що перераховані банки вступили в змову з метою перешкодити конкуренції на ринку кредитування акціями, обсяг якого оцінюють у $2,7 трлн.

У межах операцій на цьому ринку інституційні інвестори надають іншим інвесторам активи в тимчасове розпорядження за певну плату.

На думку позивачів, банки перешкоджали розвитку таких бірж, як AQS у США і SLX у Європі, які потенційно могли сприяти зниженню витрат під час здійснення операцій кредитування цінними паперами. Зокрема вони бойкотували інвесторів, які використовували зазначені торговельні майданчики, і скуповували їхню інтелектуальну власність, але при цьому жодним чином її не використовували.

У 2022 році швейцарський Credit Suisse погодився виплатити позивачам у тій самій справі $81 млн. Наразі триває судовий розгляд щодо іншого відповідача – Bank of America Corp.