October 18, 2024
Політика

Нові американські винищувачі можуть надійти до Великої Британії вже поточного року – ЗМІ

Сер 31, 2023

Київ. 31 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА -Нові американські винищувачі F-35A, здатні нести ядерну зброю, почнуть розміщувати у Великій Британії вже цього року, повідомило видання The Telegraph із посиланням на джерела.

За даними газети, дві ескадрильї літаків найближчим часом прибудуть на орендовану ВПС США базу “Лейкенгіт” у графстві Саффолк.

Джерела охарактеризували рішення про постачання загалом 54 винищувачів F-35, які замінять ті, що перебувають нині на авіабазі F-15, як “значне”. F-15 також здатні нести ядерну зброю, але є менш досконалими.

The Telegraph звертає увагу, що конгрес США отримав бюджетний запит ВПС на $50 млн для будівництва “гарантійного гуртожитку” на авіабазі Лейкенгіт. Термін “гарантія” використовують на військовому жаргоні США для позначення об’єктів, пов’язаних із ядерною зброєю, пояснило видання.

Загалом 110 американських ядерних бомб зберігали на авіабазі до 2008 року, їх було вивезено після того, як знизився рівень загрози ядерної війни, нагадує газета.

“Потенційне повернення американської ядерної зброї на британську землю було охарактеризовано експертами як свідоцтво того, що Захід вступив у нову “холодну війну”, – наголошують у статті.

Британська громадська організація “Кампанія за ядерне роззброєння” (Campaign for Nuclear Disarmament, CND) пообіцяла вжити заходів, щоб не допустити повернення американської ядерної зброї на територію Сполученого Королівства.

CND попередила, що якщо таку зброю справді повернуть до країни, це “знову зробить Велику Британію передовою ядерною базою США”.