October 19, 2024
Економіка

ОПЕК спростувала інформацію про запрошення Гайани приєднатися до альянсу

Чер 27, 2023

Київ. 27 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – ОПЕК не пропонувала Гайані стати членом альянсу, при цьому визнає значний потенціал країни на світовому нафтовому ринку, повідомляють у пресрелізі ОПЕК.

Водночас у повідомленні наголошується, що альянс продовжить налагоджувати контакти з іншими виробниками нафти, а також її споживачами для “наведення нових мостів заради діалогу та співпраці в інтересах стабільності ринку”.

Також наголошується, що міністр природних ресурсів Гайани Вікрам Бхаррат разом із офіційними особами інших країн-експортерів нафти отримав запрошення взяти участь у міжнародному семінарі ОПЕК у Відні наступного тижня, цей семінар буде присвячено темі “сталого та інклюзивного енергопереходу”.

Напередодні видання The Wall Street Journal із посиланням на неназваних делегатів ОПЕК повідомило, що міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз бен Сальман і генсек ОПЕК Хайсам аль-Гайс останніми місяцями пропонували Гайані приєднатися до альянсу. Зі свого боку, у керівництві південноамериканської країни наразі вважали за краще не приставати на цю пропозицію, а сконцентруватися на збільшенні видобутку для максимізації прибутку в короткостроковій перспективі, пише газета.

Аналітики ОПЕК у своїх звітах називають Гайану одним із драйверів зростання світового нафтовиробництва серед країн не-ОПЕК. За оцінкою альянсу, за підсумками 2023 року середній видобуток нафти в країні може становити близько 400 тис. б/д, водночас ще два роки тому цей показник був на рівні 100 тис. б/д.