October 19, 2024
Ощадбанк надав «Френдлі Вінд Технолоджі» 150 млн грн на кран для будівництва ВЕС
Бізнес Будівництво Новини

Ощадбанк надав «Френдлі Вінд Технолоджі» 150 млн грн на кран для будівництва ВЕС

Жов 19, 2024

Державний Ощадбанк уклав кредитну угоду з ТОВ “Френдлі Вінд Технолоджі” (“ФВТ”), релокованим із Краматорська 2022 року українським виробником вітроенергетичного обладнання, для закупівлі самохідного автокрану LIEBHERR LG 1750 на суму 147 млн грн, повідомила пресслужба банку.

У релізі компанії в четвер зазначається, що у фінансуванні проєкту було використано можливості державної програми “Доступні кредити 5-7-9%”, а кран із такими характеристиками вантажопідйомності, висоти підйому та вильоту стріли стане другим в Україні.Ощадбанк наголосив, що угода є послідовним продовженням партнерської співпраці з єдиним виробником в Україні, який виготовляє вітроенергетичне устаткування мультимегаватного класу потужністю 5,2 МВт “під ключ”.

“Ступінь локалізації виробництва ТОВ “ФРЕНДЛІ ВІНД ТЕХНОЛОДЖІ” наразі становить близько 40%, у найближчих планах компанії – збільшення до 70%, що здешевить вартість вітроустановок і сприятиме скороченню термінів окупності проєктів. Придбання власного монтажного крана – один із кроків у цьому напрямі розвитку компанії. який Ощадбанк підтримуватиме й надалі”, – зазначив заступник голови правління банку, відповідальний за корпоративний бізнес, Юрій Каціон.

За його словами, інвестиції в розвиток зеленої енергетики – серед стратегічних цілей Ощадабанку.

“В нинішніх умовах підтримка державних банків, таких як Ощад, є вирішальною для успішної реалізації наших проєктів. Завдяки банківському фінансуванню ми не лише впроваджуємо новітні технології, а й сприяємо децентралізації енергетики, що є критично важливим для енергетичної безпеки України під час війни”, – прокоментував генеральний директор “ФВТ” Владислав Єременко.У релізі уточнюється, що “ФВТ” уже почав будувати першу чергу вітропарків із 16 вітроустановок.

Станом на початок жовтня перший вітряк, встановлений у Нижньоворітській громаді, виробив перший мільйон кВт*год зеленої енергії. Загальний обсяг встановленої потужності всіх запланованих вітропарків розглядається на рівні 1,5 ГВт. Наразі проєкт реалізується за кошти приватних інвесторів, а згодом фінансуватиметься за допомогою банківського синдикованого кредитування. Ощадбанк також візьме участь у підтримці проєкту, йдеться в релізі.

Як повідомлялося, у березні 2024 року Юрій Каціон повідомив, що Ощадбанк візьме участь у реалізації проєкту ТОВ “Френдлі Вінд Технолоджі” з будівництва ВЕС потужністю 520 МВт на заході України.

“ФВТ” займається проєктуванням і виробництвом комплектувальних для вітрових електростанцій. Відповідає за виробництво обладнання в проєкті будівництва вітропарку “Островський” компанії “Вітряні парки України” загальною встановленою потужністю 80 МВт, розташованого на території Нижньоворітської громади на кордоні Львівської та Закарпатської областей.

У 2022 році Краматорський завод важкого верстатобудування, на майданчику якого випускала вітроенергетичні установки компанія “Фурлендер Вінд Технолоджі”, ухвалив рішення про релокацію з Краматорська до Перечина Закарпатської області.ТОВ “Френдлі Вінд Технолоджі”, за інформацією ресурсу Opendatabot, зареєстровано в Перечині в жовтні 2022 року, кінцевий бенефіціар і керівник – Владислав Єременко.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *