October 19, 2024
Економіка

Падіння цін на алюміній наближається до завершення – аналітики та виробники

Сер 30, 2023

Лондон. 30 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Падіння цін на алюміній цього року, що відображає глобальний економічний спад, можливо, наближається до завершення, вважають трейдери, виробники та аналітики.

Як пише Financial Times, вони все більш оптимістичні щодо прогнозів попиту на метал на тлі підвищення інтересу до “чистої енергії”.

Котирування ф’ючерсів на алюміній на Лондонській біржі металів впали майже на 20% із січневого піку та більше ніж на 40% порівняно з торішнім максимумом, переважно через слабкість економік США та Європи, а також низький попит із боку будівельної галузі Китаю. Тримісячні контракти коштують нині майже $2170 за тонну порівняно з $3840 за тонну минулого року.

Алюміній використовують під час будівництва будівель, для виробництва автомобілів, літаків, сонячних батарей і банок для напоїв.

“Ми переживаємо спад економіки, а алюмінієва продукція дуже тісно пов’язана з ВВП у всьому світі, – зазначає фінансовий директор Norsk Hydro Пол Кілдемо. – Європа є причиною падіння попиту”.

Norsk Hydro входить до найбільших світових виробників алюмінію. Компанія погіршила прогноз і тепер очікує відновлення попиту на метал не раніше першого кварталу 2024 року.

Попри те, що майже половина потужностей із виробництва алюмінію в Західній Європі закрилася через високі ціни на енергоносії, падіння попиту було набагато суттєвішим. За даними Norsk Hydro, європейський попит на алюмінієву продукцію, які використовують в автомобілях і побутовій техніці, у другому кварталі був на 23% нижчим за показник за аналогічний період 2022 року.

Консалтингова компанія CRU знизила оцінку світового споживання алюмінію на цей і наступний рік, заявивши, що ціни продовжать падати, тоді як кілька великих банків знизили прогнози цін за останні тижні.

“Цього року глобальний профіцит становить трохи більше ніж 800 тис. тонн, і це чинить тиск на ціни, – вважає аналітик CRU Росс Страчан. – У всіх основних регіонах спостерігається слабший, ніж очікувалося, підйом попиту”.

Однак багато виробників і трейдерів налаштовані оптимістичніше щодо середньострокової перспективи, очікуючи підвищення попиту на метал із боку виробників електромобілів і сонячних батарей.

Аналітик BMO Колін Гамільтон вважає, що алюмінієвий ринок перебуває близько до нижньої частини цінового циклу. “Якщо попит продовжить поліпшуватися найближчими тижнями, ми можемо подолаємо надир у 2023 році”, – заявив він.

“Попит у Китаї перебуває на рекордно високому рівні, – вважає керівник відділу досліджень металів Trafigura Грем Трейн. – Окрім того, зниження цін допомогло викликати певний попит на поповнення запасів металу”.

Попит на ринку сонячної енергії особливо високий: компанії зазвичай використовують алюміній для виготовлення каркасів і кріплення сонячних панелей. Електромобілям також потрібно більше алюмінію, ніж машинам із двигунами внутрішнього згоряння, що є ще одним джерелом зростання попиту в середньостроковій перспективі.

У липні Китай збільшив імпорт алюмінію на 20% порівняно з тим самим місяцем роком раніше.

Навіть найпесимістичніші експерти говорять про те, що нинішня слабкість алюмінієвого ринку не зберігатиметься вічно.

“Ми очікуємо, що з часом ситуація зміниться, – заявив Кілдемо з Norsk Hydro. – Перспективи алюмінію виглядають набагато цікавішими в середньостроковій перспективі, ніж це було протягом тривалого часу”.